ABF:s teatercirkeldeltagare  Foto: Agnes Bjurek

Fokus på teater

Under hela vintern och våren har ABF:s cirkeldeltagare presenterat ett antal teaterföreställningar i Jönköping, Lekeryd och Norrahammar tillsammans med ABF:s dramapedagog Elisabet Lagerqvist.

Det har varit komedier, allvarliga pjäser om rasism och pjäser om skogens djur mm . Bredden har varit stor när.

Växer med ABF

ABF:s teatercirkeldeltagare underhållit, oroat och fått publiken att tänka till, precis så som det ska vara med amatörteater. Deltagarna ska växa och utvecklas både på scenen och utanför och publiken beröras. Det har varit allt från ABF:s nybörjare som stått på scenen för första gången till de mer avancerade äldre ungdomarna som gjort proffsiga föreställningar.

Nya pjäser planeras

Nu när sommaren dragit in över Jönköping har de sista grupperna spelat sina pjäser. Fast arbetet med nästa termins pjäser är redan igång. Barnen och ungdomarna brinner för sin teater och några är redan igång och skriver och skapar egna pjäser som ska sättas upp nästa läsår.

” Snåla fru Malla – stackars flickan Milda “

Förra veckan var det dags för några av de äldre ungdomarna att spela en gammaldags saga på Kulturhuset i Jönköping. Under några intensiva dagar presenterade den duktiga ungdomsgruppen flera föreställningar av pjäsen Morgondagens gåva som handlar om den Snåla fru Malla som bor på en gård någonstans i Sverige för länge sedan. Hon styr och ställer på sin gård Rikegård och älskar sina pengar och är så snål. Den stackars flickan Milda som hjälper henne på gården behandlar hon illa, så det så det är synd och skam. Men saker förändras och den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket och Malla får i slutet av pjäsen betala för sin elakhet.

Konstnärliga strängar

Många av ABF:s teatercirkeldeltagare har många konstnärliga strängar på sin lyra och Agnes Bjurek, som spelar teater i en annan grupp på ABF, har dokumenterat den här gruppens repetitioner med sin kamera.

Hans Mannefred

-----

No more pages to load