Gabriella P ?.? Kjeilen debuterar med fantasyroman Foto: pressbild

Gabriella debuterar med sin fantasyroman

FÖRFATTARE. ”Ny svensk fantasy” står det på de vykort som Gabriella P. Kjeilen nu sprider runt om i Jönköping med omnejd. 

I slutet av september kommer hon att debutera med en roman som hon arbetat på i hela 3 år. Det är en fantasyroman som vänder sig till unga vuxna och utspelar sig i en värld kallad Lavida.

Vad var det som fick dig vilja skriva fantasy?

– Jag vet faktiskt inte helt. Som liten läste jag aldrig fantasy eftersom min pappa var lite emot det, men jag har ändå alltid haft livlig fantasi. Som liten brukade jag hitta på och skriva ner historier om talande katter som gick på äventyr. Nu skriver jag istället om formskiftare som kan förvandlas till stora tigrar, så det finns i alla fall vissa likheter.

Vad heter din debutroman och vad handlar den om?

– Den heter ”Mellody Looh – Födelsemärket”, är första delen i en planerad trilogi och handlar om en tjej som heter Mellody. Berättelsen tar sin början här i Jönköping där Mellody lever under namnet Erika, helt ovetande om sitt förflutna och vart hon kommer ifrån. En rad händelser leder henne till planeten Lavida där hon får veta att hon är en formskiftare och kungaparets yngsta dotter. Men det är något som skiljer henne från hennes syskon och hon dras ständigt till den förbjudna skogen där vampyrer och andra mörka varelser lever … Och varför hon gör det får ni läsa boken för att få veta!

Hur uppkom idéen till den här boken?

– Det var en rad händelser som formade den här berättelsen. Men en viktig händelse som jag minns var när jag satt på bussen hem till mina föräldrar i

Aneby en tidig morgon och såg dimman dansa på ängarna. Jag hade tittat på filmen ”New Moon” några dagar tidigare och såg plötsligt framför mig hur en ung kvinna kom springande ut på ängen och förvandlades till en stor tiger. Jag tror det var där hela idéen om formskiftarna väcktes.

Varför valde du att publicera boken på eget förlag?

– Av samma anledning som många andra tror jag: jag fick så många refuseringar att jag tröttnade på att höra av mig till de större förlagen. I våras hittade jag ett mindre förlag som var intresserade av att ge ut min bok, men då hade jag redan börjat planera egenutgivningen och eftersom de inte hade kunnat ge ut boken

förrän nästa år valde jag att köra på med mitt eget förlag istället. Om jag sedan fortsätter ge ut på eget för alltid eller om jag söker mig till ett annat senare får framtiden utvisa.

Så hur kommer du fira det här?

– Först och främst kommer jag fira med en releasefest på Huskvarna bibliotek den 20 september, dit alla är välkomna. Där kommer jag sälja ett begränsat antal av min bok samt prata lite om mitt skrivande. Sen blir det säkert lite firande helgen efter då det är bokmässan i Göteborg.

Kommer vi få läsa mer av dig i framtiden?

– Helt klart. Förutom de andra delarna i trilogin arbetar jag på flera fristående manus inom olika genrer, så det här är bara början för min del.

-----

No more pages to load