Snart är det vår – och dags för däckbyte. Besök en verkstad eller gör jobbet själv. Foto: Janerik Henriksson/TT Fälgarna rostar lätt – rengör dem ordentligt. Foto: Claudine Sabeau/Adobe Stock Skölj bort allt tvättmedel. Torka. Foto: Vitalliy/Adobe Stock Kolla mönsterdjupet innan vinterdäcken stuvas undan. Foto: Erik Johansen/NTB scanpix/TT Dubbdäck är tillåtna till och med 15 april. Men om det är, eller riskerar att bli, vinterväglag får de användas även efter det datumet. Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT Magasinera däcken på ett däckhotell. Eller lagra dem i ett låst utrymme. Gör det gärna krångligt för tjuven genom att använda märk-DNA. Foto: Fredrik Sandberg/TT Dan Falconer är motorspecialist på försäkringsbolaget If.

Äntligen vår – så räddar du vinterdäcken

Det börjar närma sig. Snart är det nämligen dags att byta till sommardäck. Men innan sulorna går på sommarvila finns det en hel del att tänka på.

Man kan antingen besöka en däckverkstad eller göra jobbet själv. Lossa bultarna, dra av hjulen och sätta på fälgarna med sommardäcken. Men vänta lite! Det är inte bara att slänga in vinterhjulen i en skrubb.

– Det är viktigt att de tvättas ordentligt innan de stuvas undan. Annars kan både friktionsförmågan och gummits mjukhet försämras. Det ger sämre väggrepp och ökar risken för olyckor, säger Dan Falconer, motorspecialist på försäkringsbolaget If.

Diskmedel fungerar

Under den kalla årstiden har asfalt, salt och kemikalier fastnat på däck och fälg. Sådant kan tas bort med specialborste och rengöringsmedel, men det går nästan lika bra med diskmedel och en gammal diskborste.

Eftersom fälgar är rostbenägna är det viktigt att även tvätta och torka dem. Använd rikligt med vatten och ha inte fullt tryck på en eventuell högtryckstvätt. Det tål inte däcken. Självfallet ska grejorna inte tvättas på gatan utan på en mack eller biltvätt.

Men när är det dags att byta hjulen?

Om det befaras vara halt på vägarna ska vinterdäck enligt lag användas fram till och med 31 mars. Dubbdäck är tillåtna till och med 15 april. Men om det är, eller riskerar att bli, vinterväglag får vinterdäck användas även efter det datumet.

Förvaring som funkar

När hjulen väl har monterats, är tvättade och torkade ska de förvaras svalt, torrt och mörkt. Om däcken är monterade på fälgarna ska de staplas, eller allra helst hängas upp. Om de bara står på golvet riskerar de att plattas ut.

– Om du har ont om förvaringsmöjligheter eller vill ha en bekväm lösning för både förvaring och byte av däck är däckhotell ett alternativ, säger Dan Falconer.

Oavsett vad man väljer har monteringen av sommarhjulen en symbolisk betydelse: Snart är det vår!

Robert Lagerström/TT

CHECKLISTAN

o Rengör hjulen genom att tvätta bort asfalt, salt och kemikalier som har fastnat på däck och fälg.

o Använd vatten för att bli av med de kemikalier som däck och fälgar utsatts för i flera månader.

o Fälgar rostar lätt så rengör dem ordentligt. Skölj bort alla rester av tvättmedel. Torka.

o Kolla mönsterdjupet redan innan vinterdäcken stuvas undan. Det ska vara minst tre millimeter.

o Däck ska förvaras mörkt, torrt och svalt. Om de sitter på fälg ska de läggas ned eller hängas upp.

o Lagra hjulen i ett låst utrymme. Gör det gärna krångligt för tjuven genom att använda märk-DNA.

o Om däcken blir stulna – gör en polisanmälan och kontakta ditt försäkringsbolag.

Källor: If och Transportstyrelsen

-----

No more pages to load