Annons

Framtidens däck är under utveckling. Däck utan fälgar, låter det spännande? Utfällbara dubbar är också användbart.

Här är nya tidens däck – utan fälgar

Framtidens däck håller på att utvecklas. Det kommer att göra det lättare för bilförarna och betydligt bättre för miljön.

Här är det två mest spännande innovationerna inom däck just nu.

Däck har sett ungefär likadana ut i många år. Innovationerna har främst gällt materialet som nya gummiblandningar och bättre återvinningsmetoder.

Förutom de så kallade run-flat däcken har innovationsarbete i stort sett varit osynligt för konsumentens öga, men just nu händer det stora saker inom däckinnovation. De två mest spännande innovationerna är Michelins nya tweel (tire + wheel) kallat Vision Concept och Nokians vinterdäck med utfällbara dubbar.

Michelin återuppfinner däcket

Den franska däckjätten Michelin har sedan 2005 jobbat med att försöka skapa ett funktionellt tweel i konkurrens med bland annat japanska Bridgestone och koreanska Hankook. Med det senaste försöket tror man nu på Michelin att man hittat en vinnande variant.

Vision Concept är ett 3-D printat allt-i-ett hjul, utan separat fälg och däck, med en utbytbar däckyta. Däcket pumpas inte upp med luft utan är istället tillverkat med små luftfickor enligt ett alveol-mönster som hämtats från våra lungor. Strukturen är stadigare i mitten med ökad flexibilitet i de yttre delarna. På detta sätt är det här däcket helt skyddat mot punktering.

Samma däck – olika mönster

En gummiyta med däckmönster läggs sedan på längst ut på hjulet. Däckets mönster anpassas efter de behov som finns, regn, slask, snö och så vidare.

Bäst av allt, det yttre lagret kan läggas om när som helst så att samma däck kan användas om och om igen men också med varierande mönster. Samma däck skulle alltså kunna användas både som sommardäck och vinterdäck. Med olika mönster kan man använda samma däck året runt utan att man förlorar prestanda vilket man gör med de flesta året-runt däck som nu finns på marknaden.

I det yttre lagret lägger man också in sensorer som bevakar däckets skick och kan skicka information till dig, eller direkt till tillverkaren, via en app. På så sätt blir det lätt att hålla reda på när det är dags att serva däcket.

Stora miljövinster

Dessutom ska däcket tillverkas i hållbara, biologiskt nedbrytbara material. Man ser här oerhörda miljövinster både genom att samma däck kan återanvändas, vilket leder till mindre antal däck som måste tas hand om som sopor, och bättre material.

Däcket finns ännu inte tillgängligt för bilar men Michelin har börjat tillverkning av konceptet för vissa lastare och gräsklippare.

Vinterdäck med utfällbara dubbar

En annan mycket spännande innovation under utveckling är Nokians vinterdäck med utfällbara dubbar. Dubbar sliter på våra vägar och river dessutom upp skadliga partiklar vilket kan skapa problem särskilt i tätorter.

Att köra med dubbar drar också mindre bensin och försämrar den inre körmiljön genom störande ljud.

Det är passande att det är just Nokian som håller på med detta utvecklingsarbete eftersom det var de som en gång i tiden ”uppfann” vinterdäcket.

Ett vanligt vinterdäck utrustas helt enkelt med en inre struktur ur vilken utfällbara dubbar kan fällas ut och in. Idén är att föraren själv ska kunna styra detta genom en knapp på instrumentbrädan. Under kalla isiga dagar kör du med dubbar och när det är mildare väder skippar du helt enkelt dubbarna.

Välkommen innovation

Konceptet presenterades 2014 och är fortfarande under utveckling utan något känt datum för när det skulle kunna göras tillgänglige på marknaden. En sak som dock är säker är att skulle man lyckas skulle detta vara en av de mest välkomna innovationerna inom däck på senare år.

I väntan på framtidens däck är det fortfarande bäst och billigast att köpa däck på nätet. Internet-handeln håller oslagbara priser och har störst sortiment. Prova till exempel Dackonline, en av Europas ledande däckhandlare på nätet.

Du hittar lätt vad de har att erbjuda genom sökning på däckmått eller direkt via ditt registringsnummer. Frakt ingår i totalpriset och via dem har du tillgång till fler än 1000 monteringsstationer över hela Sverige.

End of content

No more pages to load