Mekanikern Thomas Lerman byter torkarblad. ”Köp torkarblad och glödlampor av god kvalitet från kända tillverkare,” är han hans råd. Foto: Björn Larsson Rosvall Lufttrycket i däcken bör kontrolleras vid varannan eller var tredje tankning, tycker Thomas Lerman. Foto: Björn Larsson Rosvall Thomas Lerman ger goda råd om hur bilen får bästa underhållet. Foto: Björn Larsson Rosvall Byte av olja och oljefilter är viktigt. Foto: Björn Larsson Rosvall Oljenivån kontrolleras med oljestickan. Foto: Björn Larsson Rosvall Oljenivån kontrolleras på vissa motorer med elektronisk oljenivågivare, på andra motorvarianter läser man av med oljemätsticka. Foto: Björn Larsson Rosvall Tillräckligt med spolarvätska är viktigt att ha innan man ger sig ut på vintervägarna. Foto: Björn Larsson Rosvall Det är ofta bökigt att byta lampor, men det är en del av bilägarens vardag. Foto: Björn Larsson Rosvall

Sju punkter som ger bättre bilägande

Har du köpt bil? Gratulerar!

Fast det är inte bara att tuta och köra. Det gäller att hålla kärran i form och dessutom ha koll på saker som skatt, försäkring och besiktning.

Bilägande innebär frihet. Att kunna dra iväg när man känner för det och åka vart man vill. Fordonet kräver dock vissa åtaganden och behöver därtill pysslas om.

Slarva inte

För en nybliven bilägare kan det bli mycket att hålla reda på. Det mest grundläggande är förstås att inte slarva med sådant som gör att kärran håller i längden.

– Det viktigaste är att kolla så att byte av olja och filter har skötts och är dokumenterat. De behöver bytas mellan 1.000 och 1.500 mils körning. Även kylarvätskan och kamremmen bör ses över, säger Thomas Lerman, bilmekaniker på Ekebäcks motor i Göteborg.

Han rekommenderar att göra en liten okulärbesiktning vid varannan eller var tredje tankning. Kontrollera däckens lufttryck samt oljenivån och andra vätskor.

– I övrigt får man vad man betalar för. Det lönar sig att köpa torkarblad och glödlampor av god kvalitet från kända tillverkare. Att det kan vara trångt och bökigt att byta lampor får man räkna med.

Frätande ämnen

Thomas tycker även att en bilägare bör hålla koll på spolarvätskan och se till att till exempel blinkers och bromsljus fungerar.

– Det är också viktigt att tvätta bilen. Och det är inte bara för syns skull. Nu på vintern är det mycket som fräter.

Vägsalt innehåller ämnen som kan orsaka att karossen angrips av rost.

– Efter en tvätt bör man köra en sväng för att bilen ska torka så att dörrar och annat inte fryser fast, tycker Thomas Lerman.

Robert Lagerström/TT

SÅ FUNKAR DET

1. Försäkring

En bil måste åtminstone vara trafikförsäkrad. Denna grundnivå betalar för skador vid en trafikolycka. Halv- och helförsäkring ger utökat skydd. Att ha flera olika försäkringar hos samma bolag kan ge rabatt.

2. Besiktning

Bilägaren ansvarar för att fordonet är besiktigat. Förutom Svensk bilprovning finns det många företag att vända sig till. Var beredd på att få erbjudanden från flera av dem. Se till att det du väljer är godkänt av Swedac.

3. Serviceboken

För att garantierna ska gälla för en ny bil måste den skötas enligt serviceboken. Den berättar även hur ett begagnat fordon har servats. Tänk på att en noggrann dokumentation kan höja priset om du säljer bilen.

4. Skötsel och underhåll

Det räcker inte att bara utföra service. Bilen behöver skötas om också. Ett eftersatt underhåll kan straffa sig med fel och dyra reparationer senare. Titta till bilen regelbundet.

5. Däck

Du kan antingen växla mellan vinter- och sommardäck själv eller anlita en däckverkstad. Då bör däcken ses över och mönsterdjupet kontrolleras. Du måste ha vinterdäck från 1 december till 31 mars.

6. Skatter

För alla registrerade bilar ska det betalas fordonsskatt. Hur mycket beror på kärrans ålder, vikt och koldioxidutsläpp. Äldre fordon med dålig avgasrening är dyrare. Kom ihåg att räkna på trängselskatter i Stockholm och Göteborg.

7. Kostnader

Det är dyrt att ha bil. Ett nytt fordon rasar snabbt i värde och förutom skatt, försäkring och underhåll kostar bränsle pengar. För de som bor i storstad kan även parkering vara en stor utgiftspost.

-----

No more pages to load