Jättebjörnen Kodiaq har fått en lillebror. Men Skoda Karoq, som ersätter populära Yeti, klår ändå de flesta konkurrenterna i sin klass när det gäller utrymmen. Foto: Rolf Gidenlöw Karoq står sig väl i konkurrensen i klassen. Foto: Rolf Gidenlöw Karoq har inte fått en lika fräck design som föregångaren Yeti. Bakifrån sett kan det vara vilken kompakt-suv som helst. Foto: Rolf Gidenlöw Inte världens mest inspirerande förarmiljö men allt är lättillgängligt och funktionellt. Foto: Rolf Gidenlöw Instrumenteringen känns igen från Skoda-familjen. Nästa år blir det också möjligt att få helt digitala mätartavlor. Foto: Rolf Gidenlöw Eftersom baksätet är delat i tre separata och individuellt flyttbara stolar kan man forma bagageutrymmet efter behov. Det går också att lyfta ur alla stolarna och då ryms över 1,8 kubik bagage. Foto: Rolf Gidenlöw Rejäla lastförtöjningskrokar i bagageutrymmet. Foto: Rolf Gidenlöw VW-familjens nya 1,5-liters TSI-motor med cylinderavstängning är bensinsnål men ändå tillräckligt rapp. Foto: Rolf Gidenlöw Jättebjörnen Kodiaq har fått en lillebror. Men Skoda Karoq, som ersätter populära Yeti, klår ändå de flesta konkurrenterna i sin klass mär det gäller utrymmen. Foto: Rolf Gidenlöw

Suv för familjen – med skööön motor

Tre decimeter kortare än storebror Kodiaq och 400 liter mindre bagageutrymme. Den kompakta suven passar som familjebil och är rymligare än de flesta i klassen.

Storebror Skoda Kodiaq döptes efter den beryktade brunbjörnen på Kodiaköarna i Alaska, och faktum är att man vände sig till samma del av världen för att hitta ett passande namn på efterträdaren till populära Yeti. På Alaskas sydkust lever nämligen alutiiq-folket som har ett eget språk och där “kaaroq” helt enkelt betyder bil. Ändelsen “roq” kan dessutom betyda pil, och en sådan finns som bekant i Skodas varumärke.

Marknadschefen Werner Eichhom antyder att det kan bli en liknande terminologi även när framtida suv-modeller ska namnges. Alltså med K som begynnelsebokstav och Q som sista bokstav.

Plump i protokollet

Skoda Karoq byggs precis som de flesta modeller som produceras inom VW-koncernen på MQB-plattformen. Där bokstaven M står för ”modularer”, vilket betyder att plattformen består av moduler som kan modifieras på både längden och bredden.

Nya Karoq är drygt 30 centimeter kortare och fyra centimeter smalare än storebror Kodiaq, trots att de alltså är byggda på samma plattform och förses med samma drivlinor.

Karoq är också elva centimeter kortare än tyska kusinen VW Tiguan som även den är byggd på MQB-plattformen. Däremot är veckans testbil nästan exakt lika stor som den spanska kusinen Seat Ateca, som faktiskt inte byggs i Spanien utan i “Karoqfabriken” i tjeckiska Kvasiny 13 mil öster om Prag.

Lagom stor familjebil

Hjulbasen, det vill säga avståndet mellan fram- och bakaxel, är 262 centimeter. Den är en alldeles lagom stor familjebil.

Lite mer hanterbar i stadstrafik och parkeringshus än jättebjörnen Kodiaq. Men ändå rymligare än de flesta i klassen. Plumpen i protokollet gäller utseendet. Föregångaren Yetis uppkäftiga design har nästan hunnit bli kultförklarad medan Karoq ser ut som vilken kompakt-suv som helst.

Ska man leva upp till sin slogan ”simply clever” så gäller det förstås att leverera smarta lösningar, som exempelvis isskrapa i tanklocket, löstagbar innerbelysning som kan användas som ficklampa och flyttbara moduler i bagagerummet.

Smart där bak

Dock hittar vi inga paraplyer infällda i dörrarna, som de större modellerna har, och heller inga skyddslister i gummi som fälls ut när dörrarna öppnas, som hos Kodiaq.

Däremot finns det en smart grej som stavas Varioflex, där samtliga tre sittplatser i baksätet kan justeras individuellt. Eller lyftas ur. Tar man exempelvis bort enbart mittenstolen kan de två yttre stolarna skjutas närmare varandra i sidled för att ge bättre armbågsrum för de åkande. Med alla tre stolarna förflyttade till garaget får Karoq en lastkapacitet på hela 1 810 liter. Rena skåpbilen!

Stolarna är heller inte så tunga och klumpiga som de ser ut. Men det gäller förstås att ha plats för dem. Att släpa upp dem till lägenheten på femte våningen blir lite bökigt.

Inget lågprismärke

Så till bilens lilla pärla – motorn.

Testbilen är försedd med VW:s nya 1,5-liters ACT-motor (active cylinder technology) på 150 hästar som vid låg belastning bara använder halva maskineriet. Den stänger helt enkelt av två av de fyra cylindrarna för att spara bensin. Alternativet är en trecylindrig bensinmotor på 115 hästkrafter, som dock inte kan kombineras med fyrhjulsdrivning. Dieselalternativen är tre – 115, 150 respektive 190 hästar.

Till en början säljs Skoda Karoq enbart i det dyrare och mer välutrustade Style-utförandet. Det inkluderar bland annat adaptiva led-strålkastare och olika körprogram. Med DSG-växellåda drar priset iväg till 272.600 kronor. Skoda är inte längre något utpräglat lågprismärke.

Rolf Gildenlöw/TT

SKODA KAROQ 1,5 TSI ACT

ALLMÄNT

Motor: Fyrcylindrig 1,5-liters bensinmotor med cylinderavstängning.

Växlar: 7-stegad dubbelkopplingslåda, framhjulsdriven.

Tjänstevikt: 1 559 kg.

Maxlast: 379 kg.

Max släpvagnsvikt: 1 500 kg.

Längd/bredd/höjd: 438/184/160 cm.

EKONOMI

Betyg: 4

Pris från: 272 600 kronor.

Skatt: 712 kronor.

Garantier: 2 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 12 års rostskyddsgaranti.

SÄKERHET

Betyg: 4

3-punktsbälte alla platser: Ja.

Krockkuddar: 9.

Aktiva nackskydd: Fram.

Antisladd: Ja.

MILJÖ

Betyg: 3

Bränsleförbrukning: 0,56 l/mil.

CO2-utsläpp: 127 g/km.

KOMFORT

Betyg: 3

Ställbar ratt: Höjd/längd.

Bagageutrymme: 521–1 630 liter.

Luftkonditionering: ACC.

Styrservo: Elektromekanisk.

PRESTANDA

Betyg: 3

Toppfart: 203 km/h.

Effekt: 150 hk vid 5 000–6 000 varv/min.

Vridmoment: 250 Nm vid 1 500–3 500 varv/min.

Acceleration: 0–100 km/t på 8,6 sekunder.

HELHETSBETYG: 3

PLUS

Inte tokbillig men fortfarande mycket bil för pengarna. Rymlig. 7-växlade DSG-lådan funkar bra tillsammans med 1,5-litersmotorn.

MINUS

Lite feg design jämförd med kultstämplade föregångaren Yeti.

3 KONKURRENTER

Seat Ateca TSI ACT

243 900 kronor.

150 hk. CO2 131 gr/km. 4-cylindrig 1,4-liters bensinmotor med cylinderavstängning. 7-stegad dubbelkopplingsväxellåda. Motorn går vid låg belastning på bara två cylindrar. Framhjulsdrivning. Bagageutrymme 510–1 604 liter. Släpvagnsvikt 1 600 kg.

Honda CR-V 2,0 i-VTEC

253 900 kronor.

155 hk. CO2 168 g/km. 4-cylindrig 2,0-liters bensinmotor med manuell växellåda. Framhjulsdriven. Automatväxellåda enbart i kombination med fyrhjulsdrivning. Bagageutrymme 589–1 669 liter. Släpvagnsvikt 1 500 kg

Kia Sportage 1,6 GDi 2WD

239 900 kronor.

132 hk. CO2 156 g/km. 4-cylindrig 1,6-liters bensinmotor med 6-stegad manuell växellåda. Framhjulsdriven men kan i kombination med en starkare motor även fås med fyrhjulsdrivning. Bagageutrymme 503–1 492 liter. Släpvagnsvikt 1 400 kg.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load