Årets upplaga av Audi A8 är mer än fem meter lång. Den som inte tycker att benutrymmet i baksätet är tillräcklig kan beställa en förlängd L-version. Den kostar 50.000 kronor extra. Foto. Rolf Gidenlöw Med en bredd p nästan två meter blir nya Audi A8 lite opraktisk i Visbys smala gränder. Foto: Rolf Gidenlöw Ingen blygsamhet här inte. Nya Audi A8 har bokstavligen blivit ännu större i käften. Foto: Rolf Gidenlöw Bakpartiet har fått en ljusramp tvärs över hela bagageluckan. Litet frieri till de amerikanska bilköparna? Foto: Rolf Gidenlöw Äkta trä, borstad aluminium och klädsel i läder med ventilerade säten. Givetvis finns det massage i både fram- och baksäte. Foto: Rolf Gidenlöw GPS-kartan mitt framför föraren. Vill du se mer av den kan du med en knapptryckning i ratten minimera mätartavlorna. Foto: Rolf Gidenlöw Baksätespassagerarna kan koppla upp sig på internet eller titta på tv. De kan förstås också få ryggmassage under färden. Men det är bara plats för två. Foto: Rolf Gidenlöw Bagageutrymmet har faktiskt blivit något mindre än i fjolårsmodellen, vilket förklaras av att nya A8 är en så kallad mildhybrid och har ett litiumjonbatteri på 10 Ah under golvet. Foto: Rolf Gidenlöw Ingenting för gör-det-självare. Audis V6-diesel arbetar effektivt och maskinrummet är väl isolerat. I kupén hörs nästan ingenting. Foto: Rolf Gidenlöw 20-tumsfälgarna kostar drygt 35.000 kronor extra. Foto: Rolf Gidenlöw

TEST: Audis jätte – det får du för miljonen

Visst lever den upp till företagets 35 år gamla devis ”försprång genom teknik”, Audis nya flaggskepp A8. Bilen är ett tekniskt litet mästerverk. Fast i det här fallet är kanske litet inte helt passande.

Den väger över två ton, är mer än fem meter lång och kostar i sin enklaste version nästan en miljon kronor. Och trots att den nya upplagan ser nästan precis likadan ut som sin föregångare är i stort sett varenda skruv och plåtbit nya.

Medan den förra generationen fick sina former av Christian Winkelmann är den nya generationen signerad Marc Lichte, och de mest iögonfallande förändringarna märks i fronten och i bakpartiet.

Bilen har bokstavligen blivit större i käften och mera röd i rumpan. Grillen släpar nästan i gatan och bakljusarmaturen sträcker sig tvärs över hela aktern.

Nytt om motoreffekterna

I och med lanseringen av nya A8 inför Audi också en ny nomenklatur där de olika motoreffekterna symboliseras med tvåsiffriga tal. Bilen jag kör heter 50 TDI och har en diesel på 286 hästkrafter, medan bensinversionen som lanseras samtidigt heter 55 TSI och har 340 hästar.

Innan årets slut kommer vi att få se modellbeteckningar från 30 till 70. Bland annat 70 TSI med en W12-motor på 585 hästkrafter.

Det var den brittiske reklamgurun John Hegarty som under ett besök i Audis fabrik i Neckarsulm år 1982 myntade begreppet “försprång genom teknik”. Sedan dess har det varit en stående slogan, även om inte alla modeller levt upp till den.

Grundversion för miljonen

Men för flaggskeppet A8 finns inga ursäkter – den måste ligga steget före. Och visst är det här det bästa de hittills gjort. Men smakar det så kostar det.

I grundutförande kostar testbilen strax under miljonen, men hur många köpare på den här nivån struntar i tillbehörslistan?

Den listan kan göras nästan hur lång som helst. Bilen jag kör är extrautrustad för, håll i er, drygt 420.000 kronor. Bland annat ingår styrning även på bakhjulen, vilket gör kolossen förbluffande smidig på trånga ytor och lättfotad vid körfältsbyten på motorvägen.

Redo som självkörande

Audi A8 är världens första serietillverkade bil som utvecklats för att vara självkörande. Om du exempelvis tycker att parkeringsgaraget både är trångt och lite ruggigt lämnar du bilen utanför, klickar på en app i din mobiltelefon och låter bilen själv leta rätt på en p-plats.

Traffic jam pilot tar hand om körningen från bilköer till upp till 60 kilometer i timmen. Systemet kan starta, accelerera, styra och bromsa, medan du själv kan passa på att se Rapport på den inbyggda teven. Förutom radar använder bilen en kamera i fronten, ultraljudssensorer och en laserscanner.

En annan kul finess är att bilen via sitt GPS-system har koll på hur vägen ser ut längre fram. Är det mycket gupp anpassar den fjädringen i förväg och om du närmar dig en vägarbetsplats, en nedförsbacke, korsning eller en cirkulationsplats, så känner du ett litet klick i högerfoten som innebär att du kan släppa gasen och låta bilen frirulla – med avstängd motor. A8 är nämligen standardutrustad med ett mildhybridsystem och ett batteri på tio amperetimmar, som laddas vid inbromsningar och möjliggör körning enbart på el.

Bromsar och väjer

Bland de många säkerhetssystemen märks den aktiva fjädringen som vid en akut risk för påkörning i sidan blixtsnabbt höjer bilen så att den förstärkta delen av ramkonstruktionen fångar upp krockvåldet och skyddar de åkande. Dessutom kan bilen i en nödsituation både bromsa och väja automatiskt.

Som hos många av konkurrenterna har Auditeknikerna rensat bort i stort sett alla rattar och knappar från instrumentpanelen och ersatt dem med pekskärmar.

Om du tycker att det inte räcker med att nya Audi A8 blivit längre så finns det även en förlängd version. Då får du 13 extra centimeter svängrum i baksätet. Och en fotpall med värme och massage. Det kostar visserligen 50.000 kronor extra men det kan det kanske vara värt att få sträcka på benen.

Rolf Gildenlöw/TT

AUDI A8 50 TDI QUATTRO

ALLMÄNT

Motor: Sexcylindrig 3,0-liters dieselmotor med mildhybrid.

Växlar: 8-stegad Tiptronic, fyrhjulsdriven.

Tjänstevikt: 2 227 kg.

Maxlast: 463 kg.

Max släpvagnsvikt: 2 300 kg.

Längd/bredd/höjd: 517/196/145.

EKONOMI

Betyg: 3

Pris från: 943 000 kronor.

Skatt: 3 240 kronor

Garantier: 2 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 12 års rostskyddsgaranti.

SÄKERHET

Betyg: 4

3-punktsbälte alla platser: Ja.

Krockkuddar: 6.

Aktiva nackskydd: Fram.

Antisladd: Ja.

MILJÖ

Betyg: 1

Bränsleförbrukning: 0,58 l/mil.

CO2-utsläpp: 152 g/km.

NOx-utsläpp: 70,1 mg/km.

KOMFORT

Betyg: 5

Ställbar ratt: Höjd/längd.

Bagageutrymme: 505 liter.

Luftkonditionering: ACC.

Styrservo: Dynamisk elektromekanisk, fyrhjulsstyrning.

PRESTANDA

Betyg: 5

Toppfart: 250 km/tim (elektroniskt begränsad).

Effekt: 286 hk vid 3 750–4 000 varv/min

Vridmoment: 600 Nm vid 1 250–3 250 varv/min

Acceleration: 0–100 km/t på 5,9 sekunder

HELHETSBETYG: 4

PLUS

Hög kvalitetskänsla, lågmäld åkkomfort och världsledande säkerhetssystem. Matrix-strålkastarna ger mörkerkörning en ny dimension.

MINUS

Smakar det så kostar det. Väldigt mycket.

3 KONKURRENTER

BMW 730d xDrive

958 800 kronor. 265 hk. 139 gr/km.

3,0-liters rak 6-cylindrig diesel, 8-stegad automatväxellåda. Fyrhjulsdriven. Klart sportbetonad men bara en tiondel snabbare än Audi från 0 till 100 kilometer i timmen. Dock snålare på bränsle.

Mercedes S350 4Matic

926 000 kronor. 286 hk. 150 gr/km.

3,0-liters V6-diesel, 9-stegad automatväxellåda. Fyrhjulsdriven. Något bränslesnålare än Audi och med ungefär likvärdiga prestanda.

Jaguar XJ 3,0 Luxury

898 000 kronor. 300 hk. 149 gr/km.

3,0-liters V6-diesel, 8-stegad automatväxellåda. Bakhjulsdriven. Fyrhjulsdrivning går bara att få till den kompressormatade bensinmotorn. Något sämre prestanda än Audi och BMW.

-----

No more pages to load