Foto: Mattias Landström

Vanliga misstaget kan bli dödsfälla i jultrafiken

Varje år förolyckas ett antal bilister i trafiken under julhelgen. En fara som kan uppstå är felpackade presenter under julresan.

– Lösa föremål kan lätt bli en projektil vid kraftig inbromsning, säger Daniel Qvarnström, verksamhetschef på NTF i Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Julen är en av de mest trafikintensiva och olycksdrabbade helgerna i Sverige. Omkring två miljoner bilister ger sig under dessa dagar ut i trafiken i hela landet.

– En av de viktigaste faktorerna är att inte stressa. Klyschan, att det är bättre att komma sent än inte alls passar bra inför helgtrafiken, säger Daniel Qvarnström, som är verksamhetschef på NTF i Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

Han uppmanar alla bilister som ska ut i jultrafiken att förbereda sin resa. Det finns ingen poäng att stressa fram i trafiken eller ge sig på onödiga omkörningar enligt Qvarnström.

Varje julhelg drabbas och förolyckas ett antal bilister i trafiken. NTF har tittat på julstatistiken för Jönköpings län de senaste fyra åren och kan konstatera att några olyckor sker på julafton, men de allra flesta inträffar några dagar innan eller efter.

– Under hela perioden inträffar det i snitt 30 olyckor i länet. Rätt hastighet, avstånd, bältning och nykterhet är en förutsättning för att klara sig bra i trafiken. Ett riskmoment är också felpackning av presenter och andra föremål i bilen. Lösa föremål kan lätt bli en projektil vid kraftig inbromsning.

NTF:s tips för jultrafiken

  • Ta tid på dig. Gör inget förhastat.
  • Anpassa hastigheten.
  • Håll rejäla avstånd så blir körningen lugnare.
  • Håll dig nykter.
  • Se till att alla i bilen är bältade.
  • Tänk på hur du packar bilen.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load