Långa bilköer till motormässa på ELMIA Foto: Daniel Bacelj

Polisen: Mycket köer men till största del en lugn helg

Fredagen var lugnare än vanligt medan lördagen lockade rekordmycket folk. Och när kommenderingschef Lennart Leijon summerar helgen lyfter han fram två gripna inbrottstjuvar.

Långfredagen och påskafton är de två dagar under påskhelgen då polisen förväntar sig som mest att göra och därmed också de dagar då flest poliser finns på plats. När nu de två dagarna är genomförda kan polisen göra en första preliminär bedömning över helgens arbete.

– Utan tvekan har vi gjort stor nytta under helgen. Vi har haft en resurs som jobbat mycket bra med att kunna stävja och förebygga brott vilket jag tycker mig kunna se i den preliminära statistiken, säger Lennart Leijon, kommenderingschef.

Under de två dygnen har det största problemet varit trafiksituationen. Något som är svårt att undvika med så många besökande. Särskilt under lördagen ringlade sig köerna långa på tillfartsvägarna till Elmia och det var först under eftermiddagen trafikläget blev lugnare. Under kvällen var det som vanligt området runt A6 som hade de största samlingarna av fordon.

– Med så många som samlas på en liten yta och med den mängden alkoholintag som det rör sig om finns det alltid risk för att antalet våldsbrott drar iväg. Genom att aktivt jobba med tidiga omhändertaganden ser vi ut att ha undvikit det, säger Lennart Leijon.

Gripna inbrottstjuvar

Fredagen var klart mycket lugnare samtidigt som polisen hade många patruller i tjänst. Det gjorde att möjlighet fanns att titta på andra problembilder än motormässans besökare.

– Den senaste tiden har vi haft en hel del bostadsinbrott på Bymarken så när möjlighet fanns skickades en hel del patruller upp dit. Det ledde till att två personer kunde gripas på bar gärning misstänkta för grov stöld. Det är ett utmärkt exempel på bra polisplanering, säger Lennart Leijon.

På samma sätt kunde många av poliserna i tjänst användas när ett larm kom in om ett sexuellt ofredande under fredagen. De många polispatrullerna kunde snart få tag på den misstänkta mannen som greps.

Uppnådda mål

Polisen hade uttalade mål inför helgen om att förebygga allvarliga brott eller olyckor och det ser ut att ha uppnåtts även om all statistik inte är klar.

– Vi fick in en misshandel där den drabbade behövde föras till sjukhus och där kunde vi snabbt gripa en man som misstänkt. I övrigt har det till största del rört sig om mindre brott eller bötesbrott vid trafikkontroller. Det måste ses som lyckat även om vi helst ser att det inte sker någon misshandel, säger Lennart Leijon.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load