Temabild. Foto: Mattias Landström

Polisen dömer ut skräcksiffrorna: ”Ger skev bild”

På tisdagen höll polisen en extrainsatt presskonferens med anledning av medierapporteringen kring anmälda våldtäkter i Jönköpings kommun.
   – Summa summarum ger siffrorna en lite skev bild av hur verkligheten är, säger Anna Karin Sjöstedt på polisen i Jönköping.

Det var under måndagen som ökningen av anmälda våldtäkter i Jönköping blev väckte starka reaktioner i sociala medier.

Anmälda våldtäkter ökade med 57 procent mellan 2015 och 2016, men enligt polisen är statistiken missvisande. Det som ökat är antalet brottstillfällen, där en enskild anmälan kunnat bestå av en lång rad våldtäkter inom nära relationer.

– Det kan till exempel vara en kvinna som kommer in till polisen och berättar om en långvarig relation där hon blivit utsatt för våldtäkter och kanske annat våld också av någon som hon har en relation till, säger Anna-Karin Sjöstedt på polisen i Jönköping.

De anmälningar som gjordes 2015 innehöll totalt 79 brott. Men 2016 var siffran uppe i 124 specifika brottstillfällen.

– Det som jag tänker att många synonymt läser utifrån hur det sett ut i medier är att ”oj, här går det ett gäng med galna våldtäktsmän lösa och det är väldigt otryggt att röra sig utomhus”.

Men i själva verket har antalet vuxna som drabbats blivit färre mellan 2015 och 2016. Antalet så kallade överfallsvåldtäkter i Jönköpings kommun har halverats.

– Summa summarum ger siffrorna en lite skev bild av hur verkligheten är.

 

-----

No more pages to load