Temabild. Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Foto: Monica Arellano-Ongpin

Ryktesspridning spårade ur – minderårig flicka skulle dödas

En ryktesspridning ledde till att en minderårig flicka mordhotades via filmer till sin telefon. Nu döms en annan flicka till ungdomsvård för att ha skickat filmerna.

Det var i augusti förra året som en minderårig flicka från Jönköping tog emot mordhot på sin telefon via meddelandeappen Snapchat. Bakgrunden ska ha varit att det spridits rykten om att flickan ”golat ner” folk och talat illa om en annan flickas pappa.

Den jämnåriga flicka som skickat filmerna säger i en av dem att hon ska knivhuggas och slaktas. Den utsatta flickan ska efter mordhoten ha mått mycket dåligt och inte vågat gå ensam till skolan.

Enligt flickans mamma bröt hon ihop fullständigt. Hon ska även ha tagit emot hot från flera andra personer. Polisen avrådde familjen från att anmäla alla hot. Bedömningen var att det skulle göra saken värre.

Flickan som skickat filmerna har i rätten hävdat att det inte varit hennes avsikt att hota. I polisförhör har hon däremot sagt att hoten varit allvarligt menade.

Enligt tingsrättens bedömning råder det ingen tvekan om att flickan handlat med uppsåt. Eftersom flickan är minderårig och anses ha ett vårdbehov döms hon till ungdomsvård. Hon ska dessutom betala 7 600 kronor i skadestånd till den andra flickan.

-----

No more pages to load