Temabilder. Personerna har inget samband med artikeln. Foto: Brad K./Eastlake Times via Flickr

Söp sig redlös – då sprängdes baltiska stöldligan

Tre män från Litauen åkte till Jönköping för att genomföra en serie inbrott. Stöldgodset förvarade de i en hyrd stuga på Rosenlunds camping. Nu döms trion till fängelse.

Det var i december förra året som polisen gjorde ett större fynd av stöldgods i en stuga på Rosenlunds camping. Stugan hyrdes av tre män från Litauen, som var på tillfälligt besök i Jönköping. Nu döms männen till fängelse i Jönköpings tingsrätt.

Männen hävdar att de var i Jönköping på en semesterresa, bland annat för att fiska. Men enligt domen var syftet med resan i själva verket att begå en serie villainbrott.

Bara någon timma efter att männen kom fram till campingen åkte de och köpte olika verktyg som senare ska ha använts i samband med inbrotten, däribland bräckjärn och skruvmejsel.

Fyndet i campingstugan gjordes efter att två av männen stoppades av polisen då de färdades med bil. Föraren, en man i 30-årsåldern, ska då ha varit kraftigt berusad.

I bilen hittades ett antal föremål gömda i motorutrymmet, exempelvis balaklava, bräckjärn, handskar och avbitartång. Efter förhör med männen gjorde polisen en husrannsakan i campingstugan, där den tredje mannen hittades tillsammans med stöldgodset.

Inbrotten ska ha skett på olika orter, både i Jönköpings kommun och Borås kommun. Sammantaget bedöms männen har stulit gods för omkring 80 000 kronor.

Alla tre männen döms för grov stöld till ett år och fyra månaders fängelse. En av männen döms även för grovt rattfylleri och vapenbrott. Alla tre döms även till utvisning.

-----

No more pages to load