En bilist rammades av ett busshjul utanför Gällaryd på torsdagen. Foto: Jan-Ove Arvidsson / temabild, Robert Scoble via Flickr

Busshjulet lossnade – rammade bilist

På torsdagsmorgonen inträffade en dramatisk bussolycka utanför Gällaryd. Ett av bakhjulen på bussen lossnade och träffade en bilist på länsväg 714.
   – Hjulet kom och rammade hela min högersida, säger bilföraren Jan-Ove Arvidsson.

Det var strax före klockan 8 på torsdagsmorgonen som en bussolycka inträffade nära Gällaryd öster om Värnamo. Mitt under färden lossnade ett av de bakre tvillinghjulen på bussen.

– Föraren har släppt av passagerarna och ska köra till depån i Värnamo. Vid vänster sidospegel ser han hjulet komma farandes, säger Peter Sandberg, vice vd på bussbolaget Karlssonbuss i Vaggeryd.

Hjulet rullade framåt i hög fart och ska ha varit nära att åka rakt in i en mötande bil. Men föraren Jan-Ove Arvidsson, 63, lyckades väja undan i sista stund.

– Jag körde så nära bussen som möjligt. Hjulet kom och rammade hela min högersida. Hade det bara kommit några centimeter till så hade det kommit upp på huven och då hade det gått in i kupén, säger han.

Men dramatiken var inte över där. När bussföraren gick ut för att kontrollera vad som hänt exploderade det däck som satt kvar. Ingen kom till skada, men föraren chockades av händelsen och har tagits ur tjänst av bussbolaget.

– Vi kan inte förstå varför det har lossnat. Det är inga dåliga fälgar eller någonting, så vi är förundrade. Föraren har inte gjort något fel som vi kan se, verkstadspersonal har inte gjort något fel som vi kan se. Så det är nog en beklaglig olycka, säger Sandberg och fortsätter:

– Givetvis tittar vi på hur vi kan förebygga detta. Vi ser mycket allvarligt på det.

Bilisten Jan-Ove Arvidsson berättar att han anmält händelsen till sitt försäkringsbolag, som nu kommer att kontakta bussbolaget. Han tycker det är slarvigt av bussbolaget att köra runt med så dåligt åtdragna hjul. Däremot kommer det inte bli något polisärende av saken.

– Det finns ingen misstanke om något brott. Om det finns några skador på något fordon så blir det en försäkringsfråga. Det finns inget uppsåt att skada någon, utan det ses som en olyckshändelse, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund.

I polisens initiala händelserapport fanns uppgifter om att det ska ha rört sig om dubbla däckexplosioner och att händelsen kategoriserades som en arbetsplatsolycka. Det visade sig vara felaktiga uppgifter.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load