Christer Sandberg, Trafiksektionen vid polisen i Jönköping Foto: Mattias Landström

Polisen gör ett krafttag för att minska olyckorna på vägarna

Det går alldeles för fort på våra svenska vägar, det vill säga fortare än skyltad hastighet och vissa vägar är extra utsatta. Den här veckan fokuserar polisen därför extra på hastighetskontroller.

När allt i samhället har ett högt tempo verkar många ha svårt att lätta på gasen. För att ändra på det här beteendet krävs många åtgärder, menar polisen. Den här veckan kommer polisen att kontrollera hastigheten där man vet att det finns problem, både med höga hastigheter och många olyckor. Insatsveckan är gemensam för hela Europa.

– Hur allvarlig konsekvensen av en olycka blir handlar till stor del om fordonets hastighet. Vi gör vad vi kan för att minska hastighetsöverträdelserna på våra vägar och satsar extra under veckan för att undvika att man dör och skadas i trafiken, säger Christer Sandberg, Trafiksektionen vid polisen i Jönköping.

Han berättar att Polisen i Jönköping ofta får in tips från allmänheten om att trafikanter kör alldeles för fort.

Varför har folk svårt att anpassa hastigheten?

– Jag tror att det beror på den allmänna stressen. Folk tänker inte på hastigheten, säger Sandberg.

Vilken är den vanligaste ursäkten från folk som stoppas för fortkörning?

– De flesta har inga ursäkt utan ber om förlåtelse. Det är mycket sällan som folk argumenterar emot. Folk är medvetna om vad de har gjort.

Som att falla från 10:e våningen

Vi människor har ofta svårt att bedöma riskerna med höga hastigheter, men våldet mot kroppen är lika stort när man krockar i 90 km/h som om man trillar från 10:e våningen på ett hus.

– Det är bättre att komma fram några minuter senare än att utsätta sig och sina medtrafikanter för faror i trafiken. Genom att lätta lite på gasen skulle vi kunna minska antalet olyckor och rädda liv. Vad betyder några minuter om du inte kommer fram alls, säger Elenor Franklin, projektledare vid NTF Jönköpings län.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load