Foto: Unsplash

Polisen: Håll koll på datorn

Se upp när du startar datorn idag! Den uppmaningen riktar Polisen till allmänheten, med anledning av förra veckans stora IT-attack. Det vi sett hittills tros nämligen bara vara början på en större våg av datorkapningar.

Attacken, som drabbat flera länder mycket hårt och som även påverkat företag och offentliga arbetsplatser i Sverige, har fått polisens nationella operativa avdelning att höja beredskapen.

Nu uppmanar man landets datoranvändare att vara extra uppmärksamma på hur deras datorer beter sig – speciellt under måndagens första timmar, då många datorer startas upp och ansluts till nätverk efter att ha stått avstängda under helgen.

För att man inte ska riskera att bli utelåst från sin dator av IT-kaparna, som stängt ned ett stort antal datorer genom att infektera dem med ett virus som de sedan kräver betalt för att ta bort, behöver man skydda innehållet i sin dator. Och anmäla att man drabbats.

– Om du drabbas av den här typen av angrepp, gör en polisanmälan. Det är viktigt att polisen får kännedom om omfattningen av angreppen, skriver Polisen på sin hemsida.

SÅ SKYDDAR DU DIG MOT ANGREPP

– Se till att ha en backup på dina viktiga filer. Skulle det värsta inträffa kan du återskapa ditt system om du har säkerhetskopior.
Se till att din dator är uppdaterad. Alla operativsystem och de flesta programvaror har funktioner för automatisk uppdatering, se till att detta är aktiverat.

– Skaffa ett bra skydd mot angrepp. Det finns ett antal olika programvaror med sådana funktioner att välja på.

– Var sunt skeptisk. Öppna inte filer du får via mejl om du inte vet vad de innehåller eller kommer från okända. Klicka inte på länkar som du inte vet vart de leder.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load