Temabild: Pixabay

27-åring dog i Jönköpingsarresten – polisen erkänner fel

Personalen hade inte tillräcklig koll, när en 27-åring med missbruksproblem i november 2015 dog i arresten hos Jönköpingspolisen. Det erkänner polismyndigheten i ett yttrande till JO.

Det började som ett vanligt handräckningsärende, den 20:e november 2015.

Polisen fick i uppdrag att transportera en 27-årig man med missbruksproblem, som dömts till tvångsvård, från Karlstad till ett behandlingshem i Mariannelund.

Vid resans start fyllde 27-åringen en plastpåse med personliga tillhörigheter han ville ha med sig till behandlingshemmet. Bland persedlarna fanns flera mediciner.

Exakt vilka och i vilken mängd de förekom dokumenterades aldrig av den polispatrull, som först ansvarade för 27-åringen. Ingen informerade heller de poliser som fått i uppgift att hålla ögonen på 27-åringen vid ett stopp som vid resans början gjordes på polisstationen i Karlstad, om påsens medicinska innehåll.

Därför var det ingen som reagerade då mannen under pausen tog en dos medicin, som han uppgav sig ha fått utskriven av läkare, under förevändning att han hade huvudvärk.

Under resan, vid vilken fem olika polispatruller bildade kedja för att föra 27-åringen från Värmland till Småland, handhades påsen med persedlar uteslutande av polispersonal.

Men skadan var redan skedd. Medicinen 27-åringen fått i sig i Karlstad gjorde honom allt mer påverkad och vid framkomsten till Jönköping tyckte man det var bäst att låta honom stanna till för tillnyktring, innan han fördes vidare till behandlingshemmet i Mariannelund.

Eftersom poliserna som var i tjänst bedömde att mannen var i behov av tät och kontinuerlig tillsyn, placerades han i ett arrestrum alldeles i närheten av personalutrymmena. Detta för att det skulle vara lätt för poliserna att titta till honom med täta intervall.

Det hjälpte dock inte.

Plötsligt uppmärksammade en polis att 27-åringen låg livlös i cellen och att hans läppar blivit blå.

Samtidigt som ambulans tillkallades gjorde de tjänstgörande poliserna vad de kunde för att återuppliva 27-åringen.

Men mannens liv gick inte att rädda. Vid framkomsten till sjukhuset avled han.

En av 27-åringens släktingar anmälde händelsen till Justitieombudsmannen – JO – som bett Polismyndigheten yttra sig om händelsekedjan som ledde fram till det tragiska dödsfallet.

Nu erkänner Polisen att man gjort fel på flera punkter. I första hand är det polisen i Karlstad som pekas ut, som huvudansvarig.

Polismyndigheten anser att Karlstadspolisen redan då 27-åringen packade plastpåsen med personliga tillhörigheter borde ha dokumenterat noga vilka mediciner som fanns med i packningen, samt i vilken mängd de förekom. Man borde även ha informerat de poliser som fått i uppgift att ledsaga 27-åringen under stoppet i Karlstads polishus, om det olämpliga i att låta honom själv förfoga över sin medhavda påse och dess medicinska innehåll. Samt att man borde dokumenterat vilket preparat 27-åringen tagit och även vilken mängd det rört sig om.

JO ska nu ta ställning till om kritik ska riktas mot de poliser som varit inblandade i dödsfallet, samt även om det finns fog för åtalsanmälan.

 

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load