Temabild: Pixabay

Ny brottstrend: Se upp – i p-huset lurar tjuven

Förut var det bilstereon som försvann. Nu är det handväskan, mobilen och dina dyra märkeskläder du ska gömma ordentligt när du parkerar. För fastän ljudanläggningen numera åker allt säkrare i bilen, ökar antalet bilinbrott.

Sedan 2006 har antalet anmälda stölder ur fordon under april månad ökat med 9,4 procent i Jönköpings län. Detta trots att bilarna blir allt inbrottssäkrare och att våra bilstereoapparater allt oftare är nästan omöjliga att stjäla.

Det visar en undersökning som gjorts av nyhetsbyrån Siren, i samarbete med journalistikbyrån Journalism ++.

Exakt vad ökningen beror på är svårt att säga.

– Det finns, grovt indelat, två olika typer av bilinbrott som är vanliga – stölder av detaljer, som instrumentbrädor, extraljus och spoilers och ”vanliga” bilinbrott där man oftast slår sönder en ruta för att komma åt väskor, kläder och andra värdeföremål som lämnats kvar i parkerade bilar, säger Pierre Bokor – chef för den utredningsgrupp som arbetar med stölder hos Jönköpingspolisen.

I Jönköpings stad, är många av de senare kopplade till olika parkeringshus. Här misstänks ett fåtal kriminella, som specialiserat sig på bilinbrott, ligga bakom en stor del av statistiktoppen.

– I några fall misstänks en person som vi har gripit på bar gärning ligga bakom många brott som liknar varandra. En brottsaktiv person kan samma natt, och inom loppet av 20 minuter, gå in i tio till femton bilar.  Så ett fåtal aktiva individer kan ligga bakom många anmälda brott av det här slaget, förklarar Pierre Bokor.

– Ofta handlar det om vaneförbrytare med en kriminell livsstil. Flera av dem åker in i fängelse med jämna mellanrum och när de är ute märks det tydligt i brottsstatistiken, fortsätter han.

I april i år anmäldes 157 stölder från motorfordon i Jönköpings län. Det är fler än någon aprilmånad sedan 2010 och betydligt mer än den genomsnittliga aprilsiffran på 143 anmälda brott.

Hur gör man för att skydda sig?

– Följ det enkla rådet att tömma bilen själv. Undvik, om möjligt, att lämna kvar värdesaker i bilen när du lämnar den. Lägg det som lämnas kvar så att det inte syns utifrån. Göm jackor, skor och väskor ordentligt. Slarva inte med det! Stöldmärkning av dyra bildetaljer kan också vara en bra idé och något som allt oftare följer med när man köper ny bil idag, svarar Pierre Bokor.

 

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load