Arkivbild. Foto: Mattias Landström

Efter stöldvågen mot äldre – här är polisens bästa tips

De senaste veckorna har en rad åldringsbrott rapporterats i Jönköping, där samma personer misstänks ligga bakom. Enligt polisen kan många av brotten undvikas om de utsatta bara agerar på rätt sätt.

– Det kan låta hårt men bästa sättet att motverka detta är att vara beredd. Det är inte otrevligt att möta nya personer med en sund skepsis, säger Rolf Abrahamsson, polisinspektör i lokalpolisområde södra Vätterbygden, i ett pressmeddelande.

Senast på tisdagen fick polisen ett flertal larm om åldringsbrott runtom i länet. I slutet av november gjordes 21 anmälningar i Jönköpings län där äldre utsatts för försök eller genomförda stölder i sina bostäder.

Polisen misstänker att det finns en koppling mellan anmälningarna. Signalement och tillvägagångssätt överensstämmer och har även förekommit i andra delar av Sverige de senaste tiden, exempelvis i Östergötland.

– Det rör sig om en eller två kvinnor som är väldigt påstridiga och har en anledning till att de vill komma in i personens bostad. Väl inne söker de efter smycken eller kontanter som de plockar på sig, säger Abrahamsson.

LÄS MER: Kvinnoliga sprider äldreskräck i Jönköping – så känner du igen dem

LÄS MER: Fräck stöldturné mot åldringar – polisen går ut med varning

Vid många av den senaste tidens fall har kvinnan som ringer på antingen bett om att få fylla på en vattenflaska eller utgett sig för att vara läkarstudent som ska ge massage. I andra fall har gärningspersonen utgett sig för att vara ett barnbarn i behov av pengar.

Enligt polisen kan äldre undvika att drabbas genom att följa vissa råd. Det viktigaste är att hålla koll på vilka som får komma in i bostaden.

– Öppna inte för okända människor. De här personerna har i flera fall trängt sig på när de haft möjlighet, säger Rolf Abrahamsson.

För den som ändå drabbas är det enligt polisen av yttersta vikt att anmäla brottet. När brott anmäls är det viktigt att tänka på detaljer som signalement, eventuella fordon och registreringsnummer.

– Tyvärr ser vi att det kan finnas en skam hos den som drabbas vilket kan innebära att brottet inte anmäls. För att vi ska få en så bra bild som möjligt över hur de här personerna rör sig är det av yttersta vikt att vi så snabbt som möjligt får information, anmäl alltid, säger Rolf Abrahamsson.

Den som får besök av kvinnorna eller tror sig se dem begå brott uppmanas höra av sig till polisen direkt på 112. I efterhand kan brott anmälas via 114 14.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

-----

No more pages to load