I november förra året gjordes den makabra upptäckten i stugan. Foto: Daniel Bacelj

Flydde i panik – efter skräckfyndet i stugan

En 47-årig man från Jönköping sköts ihjäl med fem skott i huvudet. Tio dagar senare hittades den svårt sargade kroppen i en stuga utanför Lekeryd. På onsdagen inleds rättegången mot de två män som polisen anser vara skyldiga till mordet. Båda två nekar till brott.

– Jag vill inte bli beskylld får någonting som jag inte har gjort, säger en av männen i förhör.

Det var natten till söndag den 12 november förra året som en död kropp hittades i en stuga utanför Lekeryd. Upptäckten gjordes av en grupp personer när de besökte fastigheten, som ägs av en bekant till dem.

När de kom till platsen befann sig fastighetsägaren, en man i 65-årsåldern, i ett litet uthus på tomten. Han är en av de två personer som nu är misstänkt för att ha mördat den 47-årige man som hittades död på platsen. Den döda kroppen låg i en soffa inne i huvudbyggnaden på tomten.

Personerna som upptäckte kroppen blev så chockade att de genast körde från platsen i panik. Därefter tog en av dem kontakt med polisen och berättade om den makabra upptäckten. Kroppen var i mycket dåligt skick och det var uppenbart att den hade legat en tid.

– Han var uppäten utav maskar och flugor och fan vet vad. Det var rätt obehagligt att se, säger en av de personer som gjorde upptäckten i förhör med polisen.

Enligt polisens teori upptäcktes kroppen i stugan tio dagar efter att mordet begicks. Foto: Daniel Bacelj
Enligt polisens teori upptäcktes kroppen i stugan tio dagar efter att mordet begicks. Foto: Daniel Bacelj

Efter en obduktion visade det sig att den avlidne mannen blivit skjuten med fem skott i huvudet. Polisen fattade misstankar dels mot fastighetsägaren och dels mot en man i 50-årsåldern som vid tillfället var inneboende på platsen. När den döda kroppen hittades låg den senare inlagd på Ryhov, efter att ha blivit omhändertagen för fylleri några dagar tidigare.

Enligt polisens teori sköt fastighetsägaren och hyresgästen gemensamt ihjäl 47-åringen i stugan i Lekeryd. Det här ska ha skett redan den 2 november, samma dag som hyresgästen och 47-åringen fångades på en övervakningsfilm tillsammans på Systembolaget i Jönköping.

Ändrat sin berättelse

Hyresgästen har medgett att han är bekant med 47-åringen, men säger att han inte har något med mordet att göra. Fastighetsägaren nekar också bestämt till att ha mördat mannen. Han hävdar att han inte kände 47-åringen överhuvudtaget.

– Jag vill inte bli beskylld får någonting som jag inte jag har gjort, säger han i polisförhör.

Inledningsvis påstår fastighetsägaren att han varit helt ovetande om att det legat en död kropp i hans hus, trots att han själv befunnit sig på platsen. I senare polisförhör påstår han plötsligt att hyresgästen berättat att han skjutit ihjäl en person i huset. Det här ska ha skett efter att 47-åringen attackerat hyresgästen med kniv.

När de nya uppgifterna kommer fram undrar förhörsledaren varför fastighetsägaren inte ringt polisen när det låg ett lik i hans hus.

– Nej men jag skulle väl ringa, han skulle ju ringa polisen, det sa han ju själv. Jag tar hand
om det här sa han. Han skulle ju skaffa undan honom sa han, jag löser det, säger fastighetsägaren i förhöret.

Huvudförhandling i mordrättegången mot de båda männen inleds den 4 april och beräknas pågå i tre dagar.

Polisens teori: Här omfamnar mördaren sitt offer på Systembolaget i Jönköping

-----

No more pages to load