Temabild. Foto: Mattias Landström

Jönköpingskrögare gick bärsärk vid polisingripande

Ett våldsamt tumult utbröt då polisen stoppade en bilist som misstänktes för rattfylleri. Mannen som körde bilen, en känd Jönköpingskrögare, döms nu till fängelse.

Det var i början av 2017 som en polisman upptäckte en bil som framfördes vingligt i centrala Jönköping. I samband med att föraren kontrollerades hamnade de båda männen i slagsmål.

Bilens förare, en man som drivit restaurang i Jönköping, var vid tillfället påverkad av drogen GHB.  Enligt polismannen blev bilföraren aggressiv och våldsam i samband med kontrollen. Polismannen sprejade då bilföraren med pepparsprej.

Enligt vad polismannen berättat skrek bilföraren att han skulle döda honom och började slåss. Polismannen försvarade sig då med sin batong. Det hela urartade i ett våldsamt tumult där de båda hamnade på marken.

Händelsen lugnade till slut ner sig när polismannen slog bilföraren med batongen i huvudet. Därefter kunde mannen gripas.

Bilföraren har gett en annan version av händelseförloppet än polisen, men medger att han tappade besinningen och “ballade ur” i samband med kontrollen. Däremot nekar han till att ha hotat eller slagit polismannen.

Men tingsrätten väljer att tro på polismannens berättelse. Bilföraren döms därför för våld mot tjänsteman, hot mot tjänsteman och ringa narkotikabrott till en månads fängelse. Han ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till polismannen.

GHB

GHB betyder gammahydroxibutyrat eller gammahydroxismörsyra och förekommer naturligt i de flesta vävnader i kroppen. GHB är från början ett narkosmedel med lugnande egenskaper.

Ruset liknar det man får av alkohol: man kan få en effekt dämpar ångest och som först gör en pigg, men senare att man känner sig dåsig. Man kan också känna sig upprymd, orolig, stökig, hyperaktiv och aggressiv eller förvirrad.  GHB är starkt beroendeframkallande och ger en snabb toleransutveckling.

Källa: Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

-----

No more pages to load