Temabilder. Foto: The National Crime Agency via Flickr / Mattias Landström

Jönköpingspolisen gjorde megafynd – sprängde knarkliga

Genom telefonavlyssning och omfattande spaningsarbete lyckades polisen nysta upp en omfattande kokainhärva, där tre män från Jönköpings län var inblandade. Nu döms samtliga i Jönköpings tingsrätt.

I oktober 2017 stoppades en 42-årig narkotikapåverkad man i en trafikkontroll i Värnamo. När polisen genomsökte bilen upptäcktes stora mängder kokain gömt i en hörlurslåda.

Den 42-årige mannen, som är hemmahörande i Jönköpings län, var då på väg från Malmö. Där hade han köpt kokainet av en 30-åring bosatt i Malmö. I samband med affären hade de båda fotograferats av polisens spanare.

Enligt tingsrättens dom genomfördes kokainaffären på uppdrag av en 40-årig bekant, också han hemmahörande i Jönköpings län. Det var 40-åringens bil som användes för att transportera narkotikan från Malmö.

Redan innan kokainaffären i oktober genomfördes hade polisen lyssnat av 40-åringens telefon. I telefonsamtal som redovisats under rättegången framgår hur de inblandade diskuterar narkotikaaffären.

Den 40-årige mannen erkänner att han köpt kokain av både 42-åringen och 30-åringen, men att han gjort det för eget bruk. Bara under 2017 påstår mannen att han tagit kokain för 400 000 kronor. Men den förklaringen avfärdar tingsrätten som helt osannolik.

I stället bedömer tingsrätten att den stora mängden kokain, och den ovanligt höga renhetsgraden, tydligt talar för att de inblandade planerat både inköp och försäljning av drogerna.

En dryg månad efter det första kokaintillslaget genomfördes en ny knarkaffär i Malmö. I det fallet har en 31-åring från Jönköpings län stått åtalad för att ha agerat kurir åt 40-åringen. Men tingsrätten anser att 40-åringens roll i det fallet inte har kunnat styrkas. Därför döms enbart 31-åringen för att ha tagit emot och transporterat kokainet mellan Malmö och Jönköpingstrakten.

Männen som döms

40-åring från Jönköpings län, två år och tre månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Döms mot sitt nekande.

42-åring från Jönköpings län, två år och tre månaders fängelse för grovt narkotikabrott, narkotikabrott och rattfylleri.

31-åring från Jönköpings län, skyddstillsyn och samhällstjänst för rattfylleri, narkotikabrott och ringa narkotikabrott

30-åring från Malmö, två år och tre månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Döms mot sitt nekande.

-----

No more pages to load