Temabild. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Mattias Landström/News

Mordet på kvinnan: Ljudkänslighet kan vara mystisk sjukdom

Mannen som erkänt mordet i Vetlanda uppges vara känslig för ljud och har bland annat blivit irriterad över den mördade kvinnans fotsteg.

Överkänslighet för vardagliga ljud kan vara en sjukdom som kallas hyperacusis.

Den 26-årige man som på onsdagen erkände mordet på en 21-årig kvinna i Vetlanda på tisdagen ska ha varit känslig för ljud, uppger Aftonbladet.

Som News tidigare skrivit om ska den misstänkte mannen haft en konflikt med den mördade kvinnan.

– Hennes granne har varit väldigt jobbig. Han har tagit något hårt tillhygge och slagit i taket när han hört ljud från ovanvåningen. Det räcker att man skrattar för att han ska reagera, säger en vän till kvinnan till Aftonbladet.

Att vara överkänslig för vardagsljud en en mystisk diagnos som heter hyperacusis.

– Hyperacusis innebär att man är ovanligt känslig för normala vardagsljud som vi vanligtvis inte märker av. Men drabbade av hyperacusis tycker de är obehagliga och får ont i öronen av dem, sade Linda Jüris, psykolog och psykoterapeut, till Expressen i en artikel om fenomenet.

26-åringen ska ha haft öronproppar i öronen när 21-åringen konfronterade mannen om ljudkonflikten, skriver Aftonbladet.

Att skydda öronen är vanligt förekommande bland personer med hyperacusis, skriver Expressen.

– Ju mer man proppar igen, desto känsligare blir man. Det finns studier som visar att om man håller hörselsystemet stängt så blir man ännu känsligare. Om vem som helst skulle ha öronproppar i två veckor i sträck så skulle alla uppleva ljuden som jättestarka när man tar ut dem, sade Jüris i Expressen-artikeln.

Hyperacusis är en relativt ovanlig sjukdom. Omkring 6–8 procent av befolkningen är drabbade, enligt en studie som Expressen hänvisar till. De flesta som drabbats av sjukdomen har även tinnitus.

Mordet på kvinnan: Ljud gjorde mannen rasande

Vetlandakvinnan höggs ihjäl – spelade för hög musik

Hyperacusis

Vad: Känslighet för vardagliga ljud så som musik på normal volym.

Hur många är drabbade: Mellan 2–9 procent av den vuxna befolkningen uppges vara drabbade. Allvarligt drabbade är en lägre procentsats av det totala antalet personer som lever med hyperacusis.

Behandling: Många kan leva med symptomen utan alltför stora besvär. De som upplever stora besvär hänvisas till terapi alternativt kognitiv beteendeterapi.

Källa: Tinnitus.org

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load