Den mobila fartkameran placeras ut under ett visst antal timmar, då den sköter sig själv. Foto: Montage / Tomas Linder

Polisen om listiga vapnet som fäller fartdårarna: ”Jätteeffektivt”

För att komma åt fortkörningen i Jönköping använder sig polisen bland av den så kallade ATK-vagnen. En åtgärd som den senaste tiden använts flitigt i ett visst område efter tips från boende.

– Det är jätteeffektivt. Det här är någonting som funkar alltså, säger trafikpolischefen Peter Karlsson.

Som JKPG News tidigare berättat har polisen genomfört en satsning mot fortkörning genom Vättersnäs. Det har skett efter att boende i området larmat polisen om de höga hastigheterna på vägen.

Ett sätt för polisen att komma åt fartsyndarna är med hjälp av den så kallade ATK-vagnen, det vill säga en mobil fartkamera. ATK-vagnen placeras ut av trafikpolisen på en viss plats. Därefter sköter den sig själv och trafikpoliserna kan arbeta med andra uppgifter.

– Det är jätteeffektivt. Det här är någonting som funkar alltså, säger trafikpolischefen Peter Karlsson till JKPG News.

Under måndagen fanns kameran utplacerad på Huskvarnavägen i höjd med Oset.

– I nuläget så har vi tre man som använder den och sätter ut den på platser där det helt enkelt går för fort. Då monterar vi upp kameran där och mäter i ett visst antal timmar, och sen flyttar vi vidare.

ATK står för automatisk trafiksäkerhetskontroll. Den mobila kameran är av samma typ som används vid de fasta kontrollerna. Arbetet med att utreda det inspelade materialet från kameran sker från Kiruna, där polisens ATK-sektion finns.

– Fastnar man i den så får man ett brev från Kiruna om att man har kört för fort. Så det kameran fångar under dagen, det plockar vi in i datorn, och sen skickar vi det till Kiruna, säger Peter Karlsson.

-----

No more pages to load