Dna-sprayen ska förebygga stöld och inbrott. Foto: Mattias Landström / Pixabay

Polisens jultips: Så skyddar du dig mot bostadsinbrott

Under julhelgen ökar risken för bostadsinbrott, då folk är bortresta. Men det finns en rad åtgärder som minskar riskerna. Här är polisens bästa tips.

Den som reser iväg under jul- och nyårshelgen kan behöva göra vissa förberedelser för att undvika att drabbas av bostadsinbrott. Ett av polisens främsta tips är att själv försöka ”tänka som en tjuv”.

– Det handlar till stor del om att få en potentiell tjuv att tro att någon är hemma trots att man är bortrest. En tydlig markör om att ett hus står obebott vintertid kan vara att det har snöat och snön har legat i flera dagar, utan spår av att någon har skottat eller sopat bort snö. Den mörka årstiden är det också ännu tydligare om lampor är tända eller inte, så det kan vara bra att sätta dem på lite oregelbundna timer till exempel, säger Björn Öberg, som är polisens presstalesperson i region Öst.

Ett effektivt sätt att slippa få besök av tjuvar är också att ta hjälp av sina grannar.

– Grannsamverkan är det allra bästa för att undvika förebyggande att drabbas av inbrott. Är man bortrest kanske man kan be grannen ställa sin bil på sin garageuppfarten någon gång ibland till exempel, säger Öberg.

Under semesterresor är det många som i dag väljer att lägga ut bilder på sociala medier som Facebook och Instagram. Men det är någonting som polisen avråder ifrån.

– Det är ett sätt för tjuvarna att veta vilka som är bortresta och inte. Kan man vänta tills man kommer hem så har man gjort en liten insats för att slippa drabbas av inbrott.

Till den som ändå inte kan hålla sig ifrån att posta bilder under semesterresan har polisen ett tips som kan minska risken.

– På vissa sociala medier kan man välja vilka personer som ska se ett visst inlägg. Om man har extremt många kontakter så vet man ju inte vilka som känner vilka.

Här kan du läsa polisens broschyr ”Utan tillfälle – inget inbrott” om hur du förebygger inbrott i ditt hem.

 

Polisens tips för att undvika bostadsinbrott

  • Meddela dina närmaste grannar att du kommer vara bortrest.
  • Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull och signalerar att ingen är hemma. Ha timer på några olika lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter.
  • Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum.
  • Undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest.
  • Undvik att skriva på sociala medier att du är bortrest.
  • Vidarekoppla eventuellt telefonen.

Du som bor i villa och radhus, be någon om hjälp med att:

  • Skotta snö och göra fotspår i snön vid huset.
  • Slänga sopor i din soptunna ibland.
  • Parkera sin bil på din uppfart ibland så huset ser bebott ut.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load