Foto: Daniel Bacelj / Polisen

Polisens teori: Här omfamnar mördaren sitt offer på Systembolaget i Jönköping

En 47-årig man låg död i över en vecka innan hans kropp hittades i en stuga utanför Lekeryd. Enligt polisens teori var det stugägaren och hans hyresgäst som sköt ihjäl mannen. Men motivet är oklart och båda två nekar till brott. På onsdag inleds mordrättegången i Jönköpings tingsrätt.

Klockan 11.43 den 2 november 2017 fångas två män på en övervakningsfilm när de möts inne på Systembolaget vid Atollen. De kramar om varandra. Senare samma dag ska den ena mannen, tillsammans med ytterligare en person, ha skjutit ihjäl den andra med en 22-kalibrig revolver.

Efter besöket på Systembolaget har männen tillsammans åkt med bil till Huskvarna. Där har den ena mannen, det 47-åriga mordoffret, gått in på Systembolaget och köpt en flaska Smirnoff. Även detta har kunnat konstateras genom övervakningsbilder och kvitton. Enligt polisens teori har de båda männen därefter åkt vidare till en stuga utanför Lekeryd.

Exakt vad som har skett i stugan är oklart. Men vid något tillfälle den 2 november har 47-åringen, enligt polisens teori, bragts om livet. Efter detta datum upphör nämligen alla livstecken från honom, exempelvis telefontrafik och kontokortsaktivitet. Tio dagar senare hittas han död i stugan.

Vid tillfället bodde två män på adressen. Dels fastighetsägaren själv, en man i 65-åldern, och dels den man i 50-årsåldern som mötte mordoffret på Systembolaget. Sedan en tid före mordet var mannen i 50-årsåldern inneboende hos fastighetsägaren. Han bodde då i ett mindre uthus på tomten.

Enligt polisens teori upptäcktes kroppen i stugan tio dagar efter att mordet begicks. Foto: Daniel Bacelj
Enligt polisens teori upptäcktes kroppen i stugan tio dagar efter att mordet begicks. Foto: Daniel Bacelj

Hyresgästen, det vill säga mannen i 50-årsåldern, medger att han kört 47-åringen till Huskvarna och släppt av honom där på eftermiddagen den 2 november. Men han nekar bestämt till att mannen därefter följt med ut till Lekeryd. Hur 47-åringen hamnat där ute har han ingen aning om.

Kort tid efter att den döda kroppen hittades anhölls och häktades de båda männen misstänkta för mord. Båda två har hela tiden nekat till brott. Vad mordmotivet skulle vara har inte kunnat klarläggas, men det finns flera tekniska bevis som enligt polisen knyter de misstänkta till gärningen.

Polisens utredning har visat att mordoffret sköts ihjäl med en revolver som, efter tips från fastighetsägaren, hittades under en huvudkudde i det mindre uthuset på tomten. På mordvapnet fanns dna från både fastighetsägaren och hyresgästen. Polisen har även kunnat säkra blod från mordoffret på en tröja som tillhör hyresgästen.

Huvudförhandling i mordrättegången mot männen inleds i Jönköpings tingsrätt den 4 april.

Uppgifter: Mordoffret i Lekeryd låg död i en vecka

-----

No more pages to load