Arkivbild. Foto: Mattias Landström

Polisvarningen: Kvinnoliga sprider äldreskräck i Jönköping – så känner du igen dem

På tisdagen har ett flertal misstänkta åldringsbrott inträffat runtom i Jönköpingstrakten. Polisen behöver nu allmänhetens hjälp med iakttagelser och har därför gått ut med signalement på de misstänkta förövarna.

– Det är riktigt fult att ge sig på äldre människor på det här sättet, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson i Region Öst.

Under tisdagseftermiddagen fick polisen in ett flertal larm om stöldförsök och stölder riktade mot äldre. Händelserna ska ha inträffat i Forserum, Lekeryd och i Gränna.

Polisen larmades först vid 13-tiden, då två personer iakttogs när de kollade av bostäder i centrala Forserum. En av dem ska ha ringt på hos ett äldre par, men inte blivit insläppt.

Vid 15-tiden ska en äldre man i Gränna ha fått påhälsning av två yngre kvinnor. En av dem stod och väntade i trapphuset.

– Det lutar åt att det är samma personer. De signalementsbeskrivningar vi fått har stämt ganska väl in, säger Öberg.

Polisen larmades även om stöld på ett äldreboende i Lekeryd vid 14-tiden. Där ska tjuven eller tjuvarna ha tagit sig in och kommit över en okänd summa pengar.

Tillvägagångssättet i flera av fallen liknar det som drabbat många äldre i Jönköpings län och andra delar av Sverige de senaste veckorna. I många av fallen har två yngre kvinnor iakttagits i samband med brotten.

– I vissa fall har inte den här andra kvinnan iakttagits, utan bara den som ringer på dörren.

Enligt polisen har det i flera fall gått till så att den ena kvinnan ringer på hos den äldre personen och utger sig från att komma från exempelvis sjukvården. Samtidigt står den andra kvinnan i närheten fast utom synhåll för de boende.

Båda kvinnorna beskrivs som mörkhåriga, smala och cirka 160 centimeter långa. De uppges vara mellan 20 och 30 år gamla.

Enligt polisen finns det också uppgifter som tyder på att kvinnorna använt sig av en röd Volkswagen Passat och/eller en silverfärgad Fiat kombi. Båda bilarna ska ha varit försedda med utländska registreringsskyltar.

– Det är inte bara i Jönköpings län som man har sett den här typen av brottslighet, utan även andra delar av södra Sverige. De här bilarna ska ha synts till vid ett antal av de här fallen, säger Björn Öberg.

Polisen är nu mycket intresserad av iakttagelser av kvinnorna. Den som tror sig ha sett dem uppmanas höra av sig till polisen på 114 14.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load