Elgigatens lager på Torsvik i Jönköping Foto: Mattias Landström

Två av tre invånare i Jönköpings län som funderar på att starta företag

Drömmen om att starta eget blir snabbt verklighet för företagare i Jönköpings län.

Två av tre invånare i Jönköpings län som funderar på att starta företag gör verklighet av sina idéer på mindre än ett år. För en av tio nya företagare i Jönköpings län tar det mellan ett och två år att gå från tanke till handling. Det visar en färsk kartläggning från ekonomiföretaget Visma.

– Det finns många idérika och driftiga entreprenörer i Sverige. Det är glädjande att så många förverkligar sin dröm inom ett år från det att tanken först dykt upp, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.

I landet som helhet funderar två av tre blivande företagare i mindre än ett år innan de startar eget. Små och medelstora företag är Sveriges största samlade arbetsgivare. Mer än 99 procent av Sveriges företag har färre än 49 anställda.

30 till 49 vanligaste åldern att starta företag i Jönköpings län
Undersökningen visar att nästan två av tre, 63 procent, av de invånare i Jönköpings län som väljer att starta företag är mellan 30 och 49 år. Sju av tio, 71 procent, har varit anställda en gång i tiden. På frågan om de fortfarande var anställda när de startade sitt företag svarade drygt hälften nej. 44 procent av de tillfrågade fortsatte dock att arbeta kvar på hel- eller deltid när företaget väl var startat.

Bland de 11 procent av länets företagare som inte varit anställda tidigare, utbildat sig, varit föräldralediga eller arbetslösa hade majoriteten redan en bakgrund som egen företagare.

– Fyra av fem jobb skapas i Sveriges små och medelstora företag och ett aktivt nyföretagande är en viktig motor i samhällsekonomin. Därför måste vi arbeta tillsammans för att underlätta för landets entreprenörer att driva företag och skapa sysselsättning, säger Boo Gunnarson.

Företagandet ökar i nästan hela landet
Under 2015 startade 64 625 nya företag i Sverige. Det är en ökning med 3,6 procent jämfört med året innan. 2015 blev därmed det tredje starkaste nyföretagaråret på 2000-talet.
Sett till hela förra året hade Västernorrland den största ökningen med ett plus på nästan 16 procent. Nyregistreringarna minskade i endast fem län under helåret. Bland dessa hade Gotland det största tappet med minus 4,6 procent.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load