Länsförsäkringars kontorsfastighet Graniten 15 / Fastigheten Apeln 37 där Kammarrätten och Göta hovrätt ligger Foto: Mattias Landström

Försäkringsjättens oväntade drag – satsar på bostadsbygge i Jönköping

Länsförsäkringar säljer nu två kontorsfastigheter i centrala Jönköping. Beslutet öppnar upp för en satsning på att bygga hyresrätter.

Det står nu klart att Länsförsäkringar säljer två centralt belägna kontorsfastigheter i Jönköping. Dels gäller det Apeln 37, där Göta hovrätt och Kammarrätten i dag är inhysta.

Den andra fastigheten som säljs är Graniten 15, som ligger intill Rådhuset och Braheparken. Där bedrivs i dag bland annat skolverksamhet.

Bakgrunden till beslutet är att försäkringsbolaget vill öka andelen bostadsfastigheter i sitt fastighetsinnehav.

– Det är rena kommersiella fastigheter, det finns inga bostäder alls. Så därför var det de två som vi sålde, säger Jesper Rundbäck, vd för Länsförsäkringars fastighetsbolag ELL-EFF Fastigheter AB.

Försäljningen innebär att företaget nu kan satsa på att bygga hyresrätter.

– Fastigheterna är en del av vår kapitalförvaltning och vi vill inte ha en alltför stor andel i den totala placeringsvolymen. Så i och med att vi säljer två fastigheterna så öppnar det upp möjligheter att kunna bygga.

I dagsläget befinner sig byggnadsplanerna fortfarande i sin linda. När och hur det kommer byggas är oklart.

– Vi har bara tagit kontakt med kommunen och sagt att vi är villiga att bygga bostäder om det finns någon markanvisning, säger Rundbäck.

Köparen av både Apeln 37 och Graniten 15 är fastighetsbolaget Stenvalvet.

– Fastigheterna ligger helt i linje med Stenvalvets affärsidé om att äga, aktivt förvalta och utveckla samhällsfastigheter, säger Sara Östmark, affärsutvecklingschef på Stenvalvet i ett pressmeddelande.

Stenvalvet tillträder fastigheterna den 31 januari 2017.

-----

No more pages to load