Karin Johansson på Ekholms Färgcenter i Jönköping. Foto: Martina Wipa

Nu är det exklusivt med mörka väggar

Enligt inredningsexperter går vi nu mot mörkare tider. Under de senare åren har vi haft ljusa väggar i våra hem, något som många utav oss nu kommer att byta ut mot de trendigt mörka färgerna.

För oss skandinaver som gärna inreder ljust och avskalat, så kan mörka väggar låta negativt och trist i våra öron. Men experter menar snarare att det ska ge våra hem en “touch av exklusivitet” med dessa skarpa, mörka och dekadenta färger på våra väggar.

Fortfarande populärt med fondvägg

– Naturmönster är mycket populärt att tapetsera med, antingen i hela rummet eller som fondvägg. Stora mönster med fåglar, blad och blommor är det många som väljer just nu, berättar Karin Johansson på Ekholms Färgcenter i Jönköping. 

Fondväggen är inte fullt så trendig som tidigare, men den fortsätter att vara ett populärt sätt att skapa karaktär åt ett rum. Den som inte vill gå “all in” och måla om hela rummet i en mörk
kulört, kan skapa ett intressant och trendigt rum genom att låta en vägg ha en mörk färg medan övriga väggar fortfarande är ljusare men ändå ligger ton i ton med fondväggen.

Trendigt med mörka och jordnära färger

De jordnära färgerna är mycket trendiga i år. Färger som gråbrun, brun, rödbrun och beige men det är framför allt den mörkgröna färgen som kommer att vara mycket populär att inreda hemmet med. Blått och grått fortsätter att vara populära, nu gärna i en exklusivt mörk ton. Mörklila är en färg som kommer att dyka upp mer och mer i vår inredning på både väggar och som färg på en soffa eller gardin.

-En mörk tapet blir väldigt snygg mot ett ljusare golv och vita lister. Det blir en fin kontrast och detaljerna kommer fram bättre, tipsar Karin.

Matcha olika mönster

Karin berättar att den klassiska stilen med gammeldags mönstrad tapet är inne just nu.  Har man mönstrade tapeter blir det fint att låta gardiner, soffkuddar och plädar vara enfärgade eller ha ett diskretare mönster. Även övriga inredningsdetaljer kan man låta vara mer diskreta då man har en tapet som drar mycket fokus till sig, för att hålla en balans och harmoni i rummets inredning. Att sätta upp tavlor går ofta lika bra på mönstrade väggar som på släta.

– Tavlor på en mönstrad tapet är väldigt snyggt, tycker Karin.
Att använda tapeter med olika mönster där en fungerar som en fondvägg, är en variant som är trendig just nu. Det ger en hemtrevlig och ombonad känsla åt rummet. Karin förklarar att
man kan låta den ena väggen vara stormönstrad och sedan ha diskretare mönster på de övriga, istället för att ha dem helt släta.

Martina Wipa

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load