Annons

Tomas Jr Kulig som är mäklare på Fastighetsbyrån berättar att de gör cirka 30 värderingar per månad. När man gör en bostadsvärdering tittar man bland annat på statistik för området, vilket skick bostaden är i, bostadens läge och eventuella renoveringar. Det går snabbt och enkelt att boka en värdering hos Fastighetsbyrån. Beskedet om värde får man vanligtvis inom en vecka men de löser det fortare om det är akut.

Experten: Så vet du vad din bostad är värd

Någon går i säljtankar. En annan vill renovera. Den tredje är bara nyfiken.

– Det finns många anledningar till varför man vill veta värdet på sin bostad, säger Tomas Jr Kulig som är mäklare på Fastighetsbyrån.

På Fastighetsbyrån i Jönköping gör man i snitt 30 värderingar per månad. Ingen bostad är den andra lik. Hur mycket en bostadsrätt eller villa är värd avgörs av flera faktorer.

– När jag ska göra en värdering tittar jag på i vilket skick som bostaden befinner är, ifall det är några renoveringar utförda och när de i så fall gjordes. Information som jag sedan tar med mig tillbaka till kontoret, förklarar Tomas.

Statistik, skick och läge

För att få en korrekt marknadsmässig värdering har Fastighetsbyrån en grupp mäklare som går igenom varje objekt. Tillsammans gör de en gemensam värdering.

De tittar på statistik för området, vilket skick bostaden är i och vilka renoveringar som eventuellt är gjorda. Läget kan också vara avgörande. Ligger bostaden nära en väg eller ett vattendrag kan detta exempelvis påverka värdet.

Snabba värderingar

Det händer att bostadssäljare är i behov av en snabb värdering. I dessa fall brukar Fastighetsbyrån kunna göra värderingen på några timmar.

– Ibland är det akut. Det löser vi också. Det har hänt många gånger att vi gör en värdering samma dag, säger Tomas.

Kostnadsfri värdering

Den som börjat fundera på att sälja kan ofta vara nyfiken på vad bostaden är värd. Hos Fastighetsbyrån är en muntlig värdering alltid kostnadsfri.

– Vi rekommenderar att man planerar sin försäljning i god tid. En muntlig värdering är en bra start. Då kommer vi förbi och kikar på bostaden och ger värderingen på plats. Säljaren har här möjlighet att ställa frågor och vi kan komma med tips och råd. Ibland är det en bra idé att exempelvis lägga nytt tak eller att byta fönster inför försäljningen, berättar Tomas Jr Kulig.

Höja värdet på bostaden

En fundering många har är om man själv kan påverka bostadens värde på något sätt. På Fastighetsbyrån brukar man rekommendera att tak, fönster och värmesystem är i gott skick. Detta är exempel på sådant som påverkar värdet.

– En missuppfattning är att värdet skulle höjas med exakt den summa man själv har investerar i sin bostad. Säg exempelvis att en säljare skulle sätta in guldkranar i kök och badrum för 400.000 kronor. Detta innebär inte att bostadens värde höjs med 400.000 kronor på grund av att guldkranarna har det värdet, förklarar Tomas.

Boka snabbt och enkelt

Att boka en värdering går snabbt och enkelt. Man hör av sig till Fastighetsbyrån och bokar en passande tid. Inom en vecka får man reda på hur mycket bostaden är värd.

Fastighetsbyrån Jönköping

Adress: Hoppets Torg 4, Jönköping.

Antal anställda: 21 (Totalt 1700).

Mål: Att vara bäst i landet på att förmedla villor, bostadsrätter och fritidshus på ett affärsmässigt och professionellt sätt till både köpare och säljare.

Övrigt: Fastighetsbyrån har ett tätt samarbete med Swedbank bland annat vid värderingar.

Snittpris villa: 3,5 miljoner

Snittpris bostadsrätt: 2 miljoner

End of content

No more pages to load