Foto: Fastighetsbyrån/Pixabay

Prisrally på bostadsrätter – här är vinnarna

93 procent. Så mycket har priserna på en bostadsrätt ökat i länet de senaste fem åren, enligt en ny rapport från Fastighetsbyrån.

Värdeökningen på bostadsrätter befinner sig just nu i ett planande läge. Men sett till de senaste fem åren har priserna på bostadsrätterna ökat rejält.

Fastighetsbyrån har, med hjälp av Mäklarstatistik, tagit fram siffror på hur mycket bostadsrättspriserna har gått upp de senaste fem åren i Sverige. I Jönköpings län kostar en bostadsrätt idag, i genomsnitt, 1 651 000 kronor. Det kan jämföras med 2012 då den kostade 854 000 kronor. Det är en ökning med 93 procent på fem år.

Låga räntor och bostadsbrist är de främsta faktorerna bakom de stigande priserna, menar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

– Vi såg en rush på marknaden innan amorteringskravet infördes i juni 2016. Efter det har det lugnat ner sig något men det är först nu vi börjar se de ordentliga effekterna av striktare utlåning. Att priserna planar ut är en sund utveckling, säger han.

Tranås stora vinnaren
Den kommun i Jönköpings län som har haft starkast procentuella utveckling är Tranås. På fem år har bostadsrättspriserna ökat med hela 274 procent. Därefter kommer Vetlanda med 248 procent.

Prisuppgången för riket som helhet ligger på 62 procent.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load