Temabilder. Foto: Pixabay

Så här blir prisutvecklingen på bostäder 2018 – enligt mäklarna

Det är fördel för köparna på bostadsmarknaden. Det visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel.

En stor majoritet av mäklarna tror på stillastående priser på både bostadsrätter och villor under 2018. Majoriteten tror inte heller att det skärpta amorteringskravet kommer påverka prisutvecklingen eller omsättningen på marknaden.

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån  har 418 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden och hur prisutvecklingen blir under 2018.

– Jämfört med i våras så har vi sett en ganska dramatisk förändring på marknaden och nu kan vi se att det är köparnas marknad i nästan hela landet. Framförallt i Stockholm har den här förändringen varit väldigt påtaglig för säljare, köpare och mäklare hela hösten. Först nu börjar det även synas i prisstatistiken, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Stillastående priser under 2018
När det gäller bostadsrätter på riksnivå tror 66 procent av mäklarna att priserna kommer vara stillastående under 2018. 20 procent tror på sjunkande priser och 14 procent på en uppgång.

Även när det gäller villor så tror majoriteten, 71 procent på stillastående priser. 14 procent tror på en nedgång och 15 procent på uppgång.

– Under 2018 tror vi inte på något prisras men sannolikt kan priserna gå ned något ytterligare för att sedan stabiliseras. Givetvis förekommer det skillnader mellan olika orter och i Stockholmsområdet är det störst andel mäklare som tror på prisnedgång. Sannolikt kan minskat byggande tillsammans med ökade inlåsningseffekter, vilket det skärpta amorteringskravet leder till, bidra till att hålla priserna uppe, fortsätter Johan Engström.

Skärpt amorteringskrav påverkar inte bostadspriserna
Mäklarna har även svarat på frågor om hur de tror att det skärpta amorteringskravet kommer påverka marknaden. Majoriteten tror inte att de nya reglerna som införs 1 mars kommer att påverka varken priser eller omsättning på marknaden.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load