Foto: Pixabay

Vräkningshot och störande grannar ökar

Allt fler hyresgäster i Jönköpings län blir uppsagda och fler hyresgäster blir störda av sina grannar. Hyresgästföreningens jurister ser kopplingar mellan ökningarna och en hårdare bostadsmarknad.

Bostadsbristen har resulterat i en hårdare bostadsmarknad. Nya siffror från Hyresgästföreningen visar att både uppsägningar och störningar är vanliga ärenden när medlemmar ringer in till föreningens jurister för att få hjälp.

– Vi har märkt att klimatet på bostadsmarknaden har blivit hårdare. Hyresvärdarna vet att de enkelt kan få nya hyresgäster och många hyresgäster är rädda för att bli uppsagda. Bostadsbristen gör också att man tränger ihop sig och trångboddheten kan leda till att grannar känner att de blir störda, säger P-G Nyström, chefsjurist på Hyresgästföreningen, i en kommentar.

I Jönköpings län har Hyresgästföreningens jurister den senaste tiden sett att fler hyresgäster blir uppsagda. Dessutom har de över tid märkt en ökning av störningsärenden, där medlemmar hör av sig för att de blir störda av sina grannar. Störningarna kan handla om allt från lekande barn till grannar som inte kommer överens.

”En lägre toleransnivå”

Som hyresgäst kan man bli uppsagd på grund av att man stört grannarna, men det är relativt ovanligt eftersom det krävs tydliga bevis för störningarna. Dessutom har man alltid rätt att protestera mot en uppsägning.

– Den stora bostadsbristen har gjort att många hyresvärdar i dag har en lägre toleransnivå gentemot sina hyresgäster och är snabbare än tidigare på att skicka uppsägningar. De vet att en ny hyresgäst snart flyttar in. Samtidigt är folk väldigt rädda för att förlora sin bostad eftersom de vet att det är så pass svårt att hitta en ny, säger Nyström.

-----

No more pages to load