Temabild, Vättern Foto: Emeli Appelberg

Kvarlevor hittade där John Bauer dog

Ångaren Per Brahe sjönk 1918 en bit utanför Hästholmen i Östergötlands län. Fartyget bärgades ett par år senare men sedan dess har ingenting mer gjorts- förens nu.

När man hittar vad man tror är mänskliga kvarlevor är det polisens uppgift att bärga dem och ta reda på vem de härstammar från. 

Skelettet kommer efter att det har bärgats skickas till Rättsmedicinalverket för att undersöka om det finns någon DNA bevarat. Om man hittar användbart DNA kommer man söka efter anhöriga. Om det där emot inte finns DNA kommer kvarlevorna begravas på den plats som Ödeshögs kommun har för offren som omkom i samband med förlisningen av Per Brahe år 1918. Skeppet bärgade man 1922. 

Ombord på ångaren var den berömde konstnären John Bauer, hans fru och son. Alla tre omkom tragiskt vid förlisningen. 

Det är sex besättningsmän vars kroppar aldrig har återfunnits. Man hoppas på att dessa kvarlevor kan tillhöra en av de saknade männen. 
– Enligt min ringa kunskap ser det ut som ett lårben, säger Mikael Franzén, Lokalpolisområde Motala.
– Fyndet ligger på 30-35 meters djup, fortsätter Mikael. 

Allt pekar på att kvarlevorna hamnat där i samband med förlisningen och man anser sannolikheten som stor att de tillhör en av de saknade besättningsmännen. 

Arbetet med att bärga kvarlevorna inleds denna veckan, men mycket beror på vädret. Man måste kunna göra alla de förberedelser som krävs för att man ska kunna bärga de säkert. 

Läs hela historien om ångaren Per Brahe här.  

Emeli Appelberg
emeli.appelberg@jmini.se

Missa inga nyheter! Gilla och följ Jmini.se på Facebook 

-----

No more pages to load