Falsk reklam på facebook Foto: Skärmklipp

Så bidrar du till bedrägerier på Facebook- flera drabbad

Facebookanvändare över hela världen har spridit reklam för sajter som ägnar sig åt bedrägerier den senaste månaden, detta utan att vara medvetna om det och att vara medvetna om att de bidrar till bedrägerier. 

Kanske har du fått syn på annonser på Facebook där det står att du kan få solbrillor av lyxmärket Ray-Ban till en riktig billig peng. Dina Facebookvänner eller du själv kanske har delat annonsbilden utan att du faktiskt vet om det. 

Omedvetet sprider du det
Under den senaste tiden har folk över hela världen som använder Facebook spridit reklamen som säger att du kan få ett par solglasögon för 150-250 kronor eller där du kan spara hela 90 procent genom att köpa glasögonen från en specifik sajt. Solbrillor som i vanliga fall går på cirka 1 000 kronor. 
Inte nog med att det är bedrägeri och oäkta märkesglasögon- du och dina vänner bidrar till att sprida detta vidare till andra och på så vis överlever bedragarna bakom dessa sajter, men du vet inte om det. 

Taggas i bilderna
Facebookkonton hackas världen över för att annonsen ska spridas vidare. Dina vänner taggas i bilderna och det bidrar till att spridningen blir ännu större. 

Arbetar aktivt
Facebook själv är medveten om att de falska annonserna florerar där ute och till Expressen skriver de att de aktivt arbetar med att få bort typer av spam som dessa. Men att oärliga aktörer hela tiden finner nya vägar att lura till sig kunder och att få uppmärksamhet.

Ray-Ban förklarar
Ray-Ban-kunder har skrivit på Ray-Bans officiella Facebooksida att de har blivit lurade och uppmanar företaget om de falska annonserna och företagen. 
Ray-Ban har svarat på Facebook-kommentarerna på den officiella sidan och berättar att de inte ligger bakom det och att de arbetar för att få stopp på spridandet. 

-----

No more pages to load