Antalet skuldsatta invånare i Jönköpings län var vid samma tid 10 470 personer, vilket är en ökning med 137 personer sedan året innan. Foto: Emma Krantz

Jönköpingsborna har en skuld på 1,7 miljarder

Jönköpings län var privatpersonernas samlade skuld till Kronofogden 1,7 miljarder kronor vid årsskiftet, vilket är en ökning sedan året innan. Bakom skulden står 10 470 invånare i Jönköpings län. Det visar statistik som Visma sammanställt från Kronofogden.

– Januari är en bra månad att ta tag i sin ekonomi och se över sina utgifter och inkomster. Många har dragit på sig extra kostnader under storhelgerna och det är viktigt att betala av skulderna så de inte blir första steget till svår skuldsättning, säger Maria Blomqvist, skuldrådgivare på Visma Collectors.

Fler skuldsatta i länet
Skulden på cirka 1,7 miljarder kronor vid årsskiftet innebär en ökning med 89,8 miljoner kronor, motsvarande 5,6 procent, sedan året innan. Antalet skuldsatta invånare i Jönköpings län var vid samma tid 10 470 personer, vilket är en ökning med 137 personer sedan året innan.

Skulderna har ökat
Svenskarnas samlade skuld till Kronofogden var över 63 miljarder kronor vid ingången till 2016. Det innebär en ökning med närmare en procent jämfört med året innan. Bakom skulden står cirka 342 000 privatpersoner. Om man även räknar med dödsbon och gäldenärer som saknar adress eller har en utländsk adress är den totala skulden 72,4 miljarder kronor.

Skillnader mellan länen
Enligt Vismas länsjämförelse finns den största andelen skuldsatta i Sörmland, i likhet med föregående år. Där har skulderna ökat med 4,3 procent på ett år. De län som har lägst andel skuldsatta är Västerbotten och Halland, även det i likhet med föregående år.

Att vända trenden
Antalet skuldsatta har minskat i samtliga län förutom Östergötland, Stockholms län och Jönköpings län. Den största minskningen har Västmanland haft.
– När man får ett inkassokrav i brevlådan kan man se det som en varningssignal. Skulden har i det skedet inte gått vidare till Kronofogden och det finns ofta olika möjligheter att betala den så att man undviker att den går vidare till betalningsföreläggande, säger Maria Blomqvist.

fakta

Skulder
Svår skuldsättning innebär enligt Kronofogden att man inte kommer att ha möjlighet att betala sina skulder inom en överskådlig framtid. Visma har bearbetat Kronofogdens statistik om skuldsatta privatpersoner uppdelat på län för åren 2014 och 2015.

I statistiken ingår inte dödsbon, gäldenärer med okänd adress eller skyddad identitet. Totalt svarar dessa för ytterligare 9,4 miljarder kronor i skulder till Kronofogden. Svenskarnas samlade skuld på över 63 miljarder kan jämföras exempelvis med statsbudgeten på omkring 65 miljarder kronor för hälso- och sjukvård samt social omsorg.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load