T.h Hennes & Mauritz på A6 Foto: pressbild / Mattias Landström

Jmini avslöjar: H&M önskar bara ha smala kunder- har tagit bort XL-plaggen

Klädkedjan och storföretaget Hennes och Mauritz har valt att plocka borta alla XL-plagg ur sitt sortiment. Anledningen- platsbrist. Något som har fått kunder att reagera starkt. 
– Jag tycker det är bedrövligt, det sänder ett dåligt budskap, ett så stort företag som H&M gör så här, säger Susanne Gunnarsson, som är en av dem som har letat efter plaggen i butiken. 

Susanne kontaktade Jmini och berättade att samtliga XL-plagg har plockats ur sortimentet på H&M-butiken på A6 Center och det har visat sig stämma. 
– I dagsläget har vi tagit bort H&M+-sortimentet i butiken i A6 men vi erbjuder fortfarande konceptet i butiken i Jönköping city, säger pressansvarig på H&M Sverige, Johanna Dahl. 

Nytt koncept
Anledningen är att H&M har valt att satsa mer på skor och inredningsattiraljer och det innebär att XL-plaggen inte längre får plats i vissa butiker runt om i landet. 
– H&M:s produktsortiment har växt de senaste åren med exempelvis ett utökat sportsortiment, en satsning på skor och vårt inredningskoncept H&M Home. Detta har resulterat i att alla butiker inte har utrymme till samtliga våra modekoncept, menar Dahl. 

Skyll inte på platsbrist
Men att skylla på platsbrist, det är något som Susanne inte köper.
– Man får inte göra så här, det är en kränkning. Platsbrist kan de inte säga att det beror på, de har ju haft de här kläderna innan, så varför skulle de inte ha plats nu?, menar hon.  

“Det är förfärligt”
Susanne menar också att samtliga XL-plagg är bortplockade, inte bara XL-plaggen som tillhör H&M:s egna sortiment, som storföretagets presstalesperson hävdar. 
– Det smyger kanske igång i fler butiker nu. Jag tycker det är bedrövligt, man sänder ett dåligt budskap. H&M är så stora och sänder de nu det här budskapet, det är förfärligt, säger Susanne.  

“Ingen vill se ut som ett tält”
Susanne fick först reda på att H&M hade plockat bort XL-plaggen efter att hon hade frågat en butiksanställd och denne förklarade just det som deras presstalesperson sagt till oss på tidningen.
– Den ena expediten sa att det var platsbrist och när jag talade med en annan, sa hon att det inte säljer så bra. Men det beror ju på vad man köper in. Ingen vill se ut som ett tält, det är så mycket konstiga tyger, det är klart att ingen köper de plaggen när det inte ser bra ut, berättar Susanne. 

“Blev jätteupprörd”
Idag kan Susanne inte längre handla kläder på H&M och så många andra klädbutiker finns inte att välja på, ja det menar hon själv i varje fall.
– Jag blev jätteupprörd när de sa det här. Det finns ju bara Kappahl och en butik här i Huskvarna som säljer kläder i storlek XL i den här prisklassen, berättar hon.

Men om det nu är så att de här XL-plaggen faktiskt inte säljer, är det inte förståeligt att de plockar bort dem, det är ett företag som ska gå med vinst?
– Jo visst. Men folk köper ju om det finns bra grejer. Kappahl har sitt sortiment och det är bra och det säljer. Är man stor, vill man inte synas med några konstiga storblommiga mönster. Kappahl har kört på mer stilrent koncept och det säljer, förklarar Susanne. 

Shoppa på nätet
När Jmini ställer frågan om varför just storlek XL har plockats bort, undviker pressansvarige Johanna Dahl frågan. Det vi får i svar, skickas i mejl och där hänvisar hon H&M:s kunder att shoppa online eller att gå till de butiker som fortfarande har kvar kläderna i storlek XL.
Men frågan är hur länge och exakt vilka butiker som säljer kläder i storlek XL. 

Företaget har tagit ställning
H&M har alltså valt att plocka bort kläder med storlek XL i flera av landets butiker och påstår att anledningen till det är platsbrist eller att det inte säljer tillräckligt bra. Klädkedjan och det multiinternationella företaget har valt att göra ett ställningstagande- om något måste ryka, är det XL-plaggen som åker först.  

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load