Julkrubban på Hovrättstorget Foto: Mattias Landström

Fåret har hittat hem

Förra veckan försvann ett får från julkrubban på Hovrättstorget. Natten till nyårsdagen försvann även Jesusdockan, men den återuppstod kort därefter. Nu har även fåret hittat hem igen och julkrubban är komplett lagom till avslutningen på trettondagen.

För tredje året i rad har kyrkorna i Jönköping placerat en julkrubba på Hovrättstorget i Jönköping. Krubban är öppen för att barn ska kunna gå in och titta och känna på figurerna. Dock har någon eller några haft svårt att låta julkrubban stå i fred. För drygt en vecka sedan försvann nämligen fåret och på nyårsdagen saknades även Jesusdockan.

Hänt tidigare

Det är inte första gången som just fåret och Jesusbarnet försvinner och återvänder.

– De andra figurerna är nog lite för stora att bära iväg på obemärkt, säger Fredrik Hollertz, präst vid Svenska kyrkan och en av de ansvariga för krubban.

Som tur var återlämnades Jesusdockan kort efter försvinnandet och nu har alltså även fåret hittat tillbaka. Vem eller vilka som ligger bakom händelsen är i nuläget oklart.

Polisanmäler inte 

– Vi sa att vi skulle polisanmäla om fåret inte lämnades tillbaka innan trettondagen då vi har vår avslutning. Men nu behövde vi inte det, säger Fredrik Hollertz.

Jesusdockan blev delvis förstörd i samband med att den försvann. Dockans hand låg kvar i halmen i krubban medan resten av dockan var på vift. Men enligt Hollertz ska alla figurerna in på renovering i år och då ska Jesusdocka ändå lagas.

Kommer ni att låta krubban stå öppen nästa år?

– Vi har diskuterat hur vi ska göra. Eventuellt kan vi sätta på ett plexiglas för att skydda krubban på nätterna. Samtidigt känns det tråkigt att behöva stänga krubban. Tanken är ju att barn ska kunna gå in och titta och känna, säger Fredrik Hollertz.

Trots det som har hänt tycker Fredrik Hollertz att det har varit förhållandevis lite incidenter kring krubban i år.

– Vi flyttade krubban till Hovrättstorget för tre år sedan eftersom att det rör sig mer folk där och krubban syns mer. Det minskar problemen.

-----

No more pages to load