Temabild. Foto: Pixabay

Läkare varnar: Fruktat barnvirus sprider sig

Det här året väntas bli extra intensivt för RS-viruset, som framför allt drabbar spädbarn. På länssjukhuset Ryhov räknar barnläkaren Maria Ekelund med flest fall kring februari månad.
   – Det viktigaste är att man tänker på att man är noga med handhygienen när man hanterar små barn, säger hon.

Det besvärliga RS-viruset är här och ser ut att gå mot en intensiv säsong. I december diagnostiserades 317 personer med viruset, jämfört med 51 personer vid samma tidpunkt året innan.

– Med jämna mellanrum så kommer det sådana här år när det är mycket av RS-virus. Jämfört med förra året så förväntar vi oss mer under 2017, säger barnläkaren Maria Ekelund, som är verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicinska kliniken på länssjukhuset Ryhov.

Än så länge har det varit relativt få fall just i Jönköping. Ekelund tror det kommer vara som mest intensivt kring februari månad.

– Hittills har vi bara haft enstaka fall, cirka fem som jag känner till. Det har inte riktigt dragit igång här ännu. Vi har nog säsongen framför oss, säger hon.

Viruset drabbar framför allt spädbarn. I vissa fall blir de så sjuka att de behöver vårdas på sjukhus.

– Sjukast blir de yngsta barnen, alltså spädbarn, barn under ett år. Allvarligast är om de har någon annan samtidig sjukdom, lungsjukdom eller hjärtsjukdom. Men även i övrigt friska spädbarn riskerar att bli sjuka.

Risken att drabbas ökar för barn som vistas i stora folksamlingar, som på köpcentrum, i mataffärer och lekland.

– Det viktigaste är att man tänker på att man är noga med handhygienen när man hanterar små barn. Man ska försöka undvika att träffa andra förkylda människor, säger Ekelund.

– Man behöver inte undvika att gå ut på promenad. Även småbarnsföräldrar behöver leva ett normalt liv. Men man kan undvika de platser där det är väldigt mycket människor som rör sig.

När ska man söka vård?

– Om man har ett spädbarn som inte orkar äta och har uppenbara problem att andas så ska man söka vård.

Hur länge pågår säsongen för RS-virus?

– Det är lite olika. Ibland drar det igång redan i december och pågår fram till april. Den här intensivaste perioden med många sjuka samtidigt brukar sluta någon gång i april.

-----

No more pages to load