Bilden har inget med artikeln att göra. Temabild. Foto: Pixabay

Företag i Huskvarna sålde giftiga leksaker

Ett företag i Huskvarna anmäls av Kemikalieinspektionen till åtal för att ha sålt importerade leksaker med stora mängder bly i.

Företaget, som importerar leksaker från Kina, har haft Kemikalieinspektionens ögon på sig under flera års tid, skriver P4 Jönköping.

Det är nu den sjunde gången, sedan 2011, som inspektionen lämnat in en åtalsanmälan mot företaget med anledning av höga halter av farliga ämnen i leksakerna.

–Det har lagts ner av olika skäl. Och det är så illa att det inte har gått längre helt enkelt. Därför har vi nu förhoppningen att åklagaren ska prioritera det här högre, eftersom det är så pass många upprepningar det handlar om, säger Margareta Daho, inspektör på Kemikalieinspektionen, till radion.

Den senaste anmälan gäller en blinkande studsboll som innehåller stora mängder bly, med en halt som uppnår 580 procent över det tillåtna gränsvärdet. Företaget skyller den höga halten på underleverantörer som inte har följt avtal.

Huskvarnaföretaget meddelar att studsbollarna inte längre finns i handeln, eftersom att lagret är slutsålt. De har även uppgett för Kemikalieinspektionen att deras rutiner nu har skärpts.

-----

No more pages to load