Barnmorska vägrade abort – får stöd från USA

I dag tar Arbetsdomstolen upp fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark, från Tenhult, som vägrar att utföra aborter på grund av sin kristna tro. Samtidigt rapporterar Ekot om att rättsfallet är en del av en internationell kampanj som syftar till att påverka europeisk aborträtt.

Under tisdagen inleder Arbetsdomstolen rättegången i fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark som vägrade att arbeta med aborter på grund av sin kristna tro och därmed nekades ett jobb inom Regionens sjukhus.

2014 anmälde Grimmark Regionen till Diskrimineringsombudsmannen, som då kom fram till att hon inte hade blivit utsatt för diskriminering. Hon gick då vidare till tingsrätten och yrkade på att hon skulle få ett skadestånd, men även där fick Regionen rätt.

Samtidigt som rättegången i Arbetsdomstolen inleds kan Ekot visa att rättsfallet är en del av en internationell kampanj.

Ett av kampanjens syften är att påverka europeisk aborträtt, under ledning av en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisationer, Alliance Defending Freedom, ADF.

– Huvudsyftet med att stötta sådana här rättsfall är att minska tillgängligheten till abort, och skapa en reva i abortlagstiftningen. ADF är helt emot abort, säger Joshua Wilson, från universitet i Denver, till Ekot.

 

 

 

 

-----

No more pages to load