Temabild. Foto: Pixabay

Läkare varnar för svår influensasäsong

Influensasäsongens svåraste tid är här och nu rapporterar flera landsting att effekten av årets influensavaccin är begränsad, vilket resulterar i att fler människor insjuknar. Detta för i sin tur med sig en ökad risk att fler drabbas av bakterieorsakad lunginflammation. 

– Årets besvärliga influensa gör att vi kan förvänta oss att fler insjuknar i lunginflammation, något som särskilt drabbar individer med en bakomliggande kronisk sjukdom, till exempel hjärt-kärlsjuka och diabetiker, men även äldre människor. Sjukdom och åldrande försvagar immunförsvaret vilket gör att man blir mer mottaglig för lunginflammation, säger Peter Iveroth, smittskyddsläkare på Region Jönköpings län, i ett pressmeddelande.

I vissa fall livshotande

Lunginflammation är en allvarlig och i vissa fall livshotande sjukdom och utgör en av de vanligaste dödsorsakerna i världen.

I genomsnitt blir drygt 1 300 personer i Jönköpings län varje år inlagda på sjukhus för lunginflammation.

Influensasäsongen toppar i februari

Många insjuknar i lunginflammation under influensasäsongen, som oftast har sin topp i februari men som i sin helhet vanligen pågår fram till maj.

 

fakta

Fem tips för att förebygga lunginflammation
 
1. Sluta röka och var måttlig med alkohol. Då minskar du risken att drabbas av lunginflammation.
2. Var vardagsaktiv. Andningsförmågan förbättras av fysisk aktivitet som promenader, simning, gympa och trädgårdsarbete.
3. Stressa ner. Stress kan försvaga immunförsvaret och göra dig mer infektionskänslig. Sträva efter balans och lugn i vardagen. Andas djupt med magen istället för högt uppe med bröstkorgen.
4. Tvätta händerna ofta och undvik att röra ansiktet och munnen med händerna. Då minskar du smittorisken i förkylnings- och influensatider.
5. Vaccinera dig mot lunginflammation (pneumokocker) om du tillhör en grupp som har ökad risk att drabbas.

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load