Skatteverket blandade ihop kvinnan med en annan kvinna, med snarlikt personnummer, som avlidit. Foto: Mattias Landström

Levande kvinna dödförklarad i åtta dagar

En kvinna fråm Eksjö har blivit felaktigt dödförklarad, det rapporterar Smålands-Tidningen, i dag.

Kvinnan, som är i pensionsåldern, åkte in till sjukhuset för att lämna ett blodprov i början av februari. Men i receptionen möttes hon av ett chockbesked. Hennes journal hade blivit avregistrerad och i sjukhusets datasystem var hon registrerad som avliden.

När kvinnan en vecka senare skulle handla fungerade inte hennes bankkort och när hon pratade med Skatteverket visade det sig att de hade blandat ihop henne med en annan kvinna, med snarlikt personnummer, som avlidit.

– Hon blev raderad från hela jordens yta. Själv känner jag mig också drabbad. Jag fick brev av Pensionsmyndigheten att jag har ändrat civilstånd och att jag tagit över hennes tjänstepension bland annat. Det hade gått hela kedjan så att säga och man har inte hunnit stoppa det i tid, säger kvinnans make till tidningen.

“Drömmer konstigt”

Kvinnan i Eksjö har nu blivit tvungen att ordna upp allt på egen hand, så som nytt pass, besök hos banken och förnya recept.

Framför allt har händelsen påverkat kvinnan mentalt.

– Man vaknar ju upp på nätterna och drömmer konstigt. Det känns konstigt och det blir nästan värre och värre ju mer det sjunker in, säger kvinnan.

Ber om ursäkt

Totalt var kvinnan dödförklarad i åtta dagar.

Skatteverket har åtgärdat felet och även bett om ursäkt, berättar kvinnan för tidningen.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load