Temabild. Foto: Pixabay

Alla kan få varnings-sms vid krisläge

SOS Alarm kan från och med 1 juli skicka ut varnings-sms till alla som befinner sig på en plats där det inträffat en brand eller ett terrordåd, det skriver P4 Jönköping.

När giftig rök spreds från det brinnande litiumbatterilagret på företaget Kapsch vid A6-området i Jönköping i april, skickade SOS Alarm ut varnings-sms till de som var skrivna på en adress inom två kilometers radio från området. Det innebar att besökare från andra håll inte fick något sms, och inte heller mobilanvändare med kontantkort.

Från 1 juli kommer det här att ändras, så att SOS Alarm kan skicka sms till alla som för tillfället befinner sig i ett drabbat område, förutsatt att de har godkänt platstjänster i sin telefon, det uppger P4 Jönköping.

Då träder nämligen en ny lag i kraft som innebär att mobiloperatörerna måste ge ut information om vilka av deras abonnenter som finns i det utpekade området.

– Detta är ett mycket viktigt och bra steg på vägen till bättre information när det gäller bränder, olyckor med farliga ämnen, stormar eller översvämningar, men också andra former av hotsituationer, säger Göran Melin, biträdande räddningsledare på Räddningstjänsten i Jönköping, till radion.

Det kan även bli aktuellt att skicka ut varnings-smsen vid terrordåd.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load