Temabild. Foto: Pixabay

Allmänhetens kräftfiske i Vättern kan begränsas

Det allmänna kräftfisket i Vättern kan komma att begränsas. En av anledningarna är att signalkräftan från sjön har spridits illegalt till andra vatten.

Allmänhetens kräftfiske i Vättern är det enda kräftfisket i Sverige där vem som helst får fiska kräftor utan tillstånd, men nu diskuteras ett förslag om att införa begränsningar i fisket. 

– Restriktioner för allmänhetens fiske i Vättern är nog rätt troliga, eller om man kan styra upp det på något smartare sätt, säger Lennart Edsman, kräftforskare på Sveriges lantbruksuniversitet, till P4 Jönköping.

I år startar allmänhetens kräftfiske fredag den 11 augusti och pågår under fem helger. Fisket får bedrivas från fredagar klockan 17.00 till söndagar klockan 17.00. Under den tiden får vem som helst fiska kräftor på allmänt vatten 300 meter ut från stranden. 

Olovlig utrustning, stölder och sjöfylleri under allmänhetens kräftfiske har sedan tidigare varit ett stort problem. Att införa begränsningar har därmed diskuterats under en längre tid. Men nu finns ytterligare ett starkt skäl.

Sprider kräftpest

I Vättern finns bara signalkräfta, en art som Sverige vill stoppa spridningen av då den kan sprida kräftpest. Och just kring Vättern är den illegala utsättningen som värst.

– Vi har ett samband med avståndet från Vättern. Ju närmare Vättern du kommer desto fler illegala utsättningar per kommun har du, så det är rätt troligt att med de tusentals personer som kommer och fiskar på allmänhetens fiske att de tar med sig hem levande, säger kräftforskare Lennart Edsman, till radion.

 

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load