Sandra Furulund Foto: Alexandra Locking

Sandra tipsar – så undviker du stressfällan efter semestern

Det är lätt att trilla in i stressloopen igen efter en lång och avkopplande semester. Sandra Furulund, stressrådgivare i Jönköping, delar med sig av sina tips på hur man undviker att hamna i fällan.

Sandra Furulund, 33 år, driver företaget Hållbart Liv Stressrådgivning sedan ett år tillbaka. En avgörande anledning till att hon startade företaget är att hon själv har drabbats av utmattninssyndrom.

– Jag upptäckte att det fanns en lucka i det stöd man kan få, berättar hon.

Furulund riktar sig till såväl privatpersoner som företag och erbjuder samtal med KBT-inriktning, individuella återhämtningsklasser och föreläsningar. Hon har ett helt smörgåsbord av metoder inom stresshantering. 

– Undersökningar visar att utmattningsproblematiken är som störst hos människor som jobbar inom kontaktyrken. Att jobba med människor och att finnas till för någon annan tar extra mycket energi, men det finns också andra faktorer som spelar in här, säger Furulund.

Varningssignaler och symtom på stress är väldigt individuellt. Kroppsliga symtom kan vara spända och stela muskler, huvudvärk och sömnsvårigheter, kognitiva symtom kan vara minnes- och koncentrationssvårigheter och känslomässiga symtom kan vara ångest, irritation och nedstämdhet.

– Kroppen är smart. Om den märker att du inte reagerar på de första signalerna som den skickar ut börjar den skicka nya istället. Från början kanske man har spänningshuvudvärk och helt plötsligt börjar magen att krångla.

Men symtom på utmattning kan också vara tecken på någon allvarlig sjukdom.

– Man ska alltid gå till en läkare först så att man utesluter allt annat.

Fyra handfasta tips

Efter en avkopplande semester är det lätt att trilla tillbaka in i stressloppen. Sandra Furulund delar därför med sig av fyra handfasta tips på hur man undviker fällan:

1. Var schysst mot dig själv och mjukstarta om du har möjlighet. Plöj inte hela mejlkorgen det första du gör. Ta lite i taget och var extra noga med att ta pauser. Förhoppningsvis har man hunnit komma ner i varv under sin semester och om man då kör på för fullt första veckan på jobbet så blir det en megachock för kroppen och du kommer bli supertrött. Man ska se det som en uppvärmningsfas, precis som med träning. Är det inte möjligt att ta det lugnt på jobbet kan man se till att inte ha schemat späckat när man kommer hem. Försök att välja bort aktiviteter som är mer kravfyllda än lustfyllda de första veckorna.

2. Sov! Sömnen är den absolut viktigaste återhämtningen för oss. Det är väldigt individuellt hur många timmar man behöver sova för att må bra, och där behöver man känna efter själv. Det bästa är att titta på hur många timmar per natt man sov under sin semester – när man mådde bra. Försök sedan att förhålla dig till det antalet och hålla i det.

3. Acceptera att du blir trött när du kommer tillbaka till jobbet. Det är inte konstigt. Tänk på det istället för att få panik och känna att ”det här kommer ju aldrig att gå”. Försök att se att det är helt naturligt att vi reagerar så när vi börjar anstränga oss igen efter en avkopplande period. Men om inte jobbångesten släpper så behöver man börja reflektera över vad som ligger i den. Det kan ju faktiskt vara så att man har en arbetssituation eller en livssituation som inte är hållbar.

4. Hösten är en enda lång raksträcka utan några röda dagar. Om du har möjlighet, planera in lediga dagar så att du har några öar med ledig tid att landa på. Har du inga semesterdagar kanske du har några komptimmar eller föräldradagar att ta ut. Många av oss mår väldigt bra av att ha regelbunden ledighet istället för att bara ha en jättelång semester på sommaren och sen inget mer.

-----

No more pages to load