Göran Locking Foto: Alexandra Locking

Din läskburk – en plågsam dödsfälla för korna

Folk som slänger skräp ute i naturen är ett ständigt problem för lantbrukare. 

– Skräpet slås sönder av våra maskiner och blandas i fodret och så äter korna av det, berättar Göran Locking på Lockebo gård.

På Lockebo gård, strax utanför Jönköping, har lantbrukaren Göran Locking 150 kor, varav 50 mjölkkor. Gården är omgiven av bebyggelse och har E4:an som närmaste granne. Han vittnar om att nedskräpning på åkrar är ett stort dilemma.

– Det allvarligaste bekymret är när folk slänger sina aluminiumburkar på gärdena eller när man skickar iväg ljuslyktor på nyårsafton som sedan landar i vallar där vi skördar gräs. Skräpet slås sönder av våra maskiner och blandas i fodret och så äter korna av det. Därefter börjar aluminiumet vandra inne i kornas mage och så blir det en långsam och väldigt plågsam död för djuren, förklarar han.

Men exakt hur många kor som drabbas av nedskräpning är svårt att uppskatta då veterinärer har svårt att ställa diagnosen vasst. Ofta upptäcks den här typen av dödsorsak först hos slaktaren.

– En ko sväljer alltid det som den har fått in i munnen, så nedskräpning i hagar är ett stort problem, bekräftar Gunnar Eriksson, veterinär på Huskvarna veterinärstation.

När en ko har fått i sig metall slutar den ofta att äta och tynar långsamt bort. 

– Det inträffar kanske vartannat- eller var tredje år här. För det mesta är det redan för sent när man upptäcker vad som har hänt, säger Göran Locking.

År 2011-2013 genomförde Naturvårdsverket regeringsuppdraget ”Särskild satsning för minskad nedskräpning” tillsammans med stiftelsen Håll Sverige Rent. Uppdraget resulterade i en vägledning för kommuner gällande hur de kan arbeta strategiskt för att minska nedskräpningen.

I vägledningen ingår bland annat nya metoder för skräpmätning i olika miljöer och verktyg för att hantera omfattande nedskräpning.

Sommaren 2011 infördes även nya regler som gav Polisen möjlighet att ge enskilda personer som skräpar ner böter på 800 kronor. Lagen gäller inte tuggummin, fimpar eller snus, men i princip alla andra typer av skräp.

Men trots detta är nedskräpning ute i naturen, sex år senare, fortfarande ett stort bekymmer.

Göran Locking hoppas att folk ska tänka sig för en extra gång innan de kastar sina tomma läsk- och ölburkar i naturen igen.

– Det kan ju få väldigt allvarliga konsekvenser och det skapar ett stort, onödigt lidande för oskyldiga djur, säger han avslutningsvis.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load