Arla stoppar över 100 000 liter mjölk från mejeriet i Jönköping. Foto: Alexandra Locking/ Pixabay

Arla återkallar över 100 000 liter mjölk från Jönköping

Mjölk som producerades på Arla-mejeriet i Jönköping under helgen kan se konstig ut. Ett produktionsfel gör att den skiktar sig och därför återkallas nu över 100 000 liter mjölk. Det skriver jp.se.

Mjölken som återkallas är mellanmjölk, i en liters- och en och en halvliters förpackningar med bäst före-datum den 20 och 21 februari. Mjölken har distribuerats till Jönköpingsområdet, Växjö och Trollhättan.

Enligt Arla handlar det om över 100 000 liter mjölk som nu stoppas. Däremot finns det inget krav på att lämna tillbaka mjölken om man redan har köpt den. Mjölken är nämligen inte hälsovådlig.

– Det finns något som heter homogenisering. Det är när vi trycker färsk mjölk genom en liten ventil. Det gör man för att fettet ska blandas ut i mjölken. Under söndagen och måndagen var det fel på homogeniseringsprocessen, säger Erik Bratthall, presschef Arla Sverige, till GT.

– Det som händer är att fettpartiklarna inte blandas ut ordentligt i mjölken. Mjölken är fullt drickbar och går utmärkt att laga mat med. Men den kan skikta sig och separeras. Det kan bildas en fetthinna ovanpå mjölken eller i kapsylen. Och i och med att den inte uppfyller de kvalitetskrav som vi har tog vi beslutet att återta den från butikerna.

-----

No more pages to load