Matina Rosenberg på Bixia. Bilder: OKG / Bixia

Elchocken – högsta priset på flera år

Årets elpriser är de högsta på flera år. En anledning är att en svensk kärnkraftsreaktor har slagit igen under året. Och fler anläggningar är på väg att fasas ut.

Årets medelpris för el beräknas hamna på cirka 30 öre per kilowattimme. Det är åtta procent högre än förra året och 32 procent högre än 2015, då elpriset var väldigt lågt. 2017 års elpris är därmed det högsta sedan 2013, enligt det Linköpingsbaserade elbolaget Bixia.

– Den främsta orsaken till den något högre prisnivån är de ökade kolpriserna. Men elpriset kunde ha blivit mycket högre om vi inte hade haft så god tillgång till vattenkraft som vi haft i år, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia, i en kommentar.

Under året har en kärnkraftsreaktor på OKG i Oskarshamn slagit igen. Och utfasningen av kärnkraft fortsätter då två reaktorer på Ringhals ska stängas inom några år. Trots det förväntas elproduktionen i Norden öka nästa år eftersom vindkraftsproduktionen ökar samt att Finland väntas trycka på startknappen i deras nya kärnkraftsanläggning. Det gör att lägre priser spås de närmaste två åren för att efter det öka igen.

– Vi räknar med att den nordiska elmarknaden kommer att ha en förstärkt energibalans fram till 2019. Efter år 2019 kommer energibalansen att försvagas, beroende på stängningen av Ringhals 1 och 2 och ökad export av el ut från Norden. En försvagad energibalans innebär en högre prisnivå, säger Matina Rosenberg.

Missa inga nyheter:

Anmäl dig till JKPG News nyhetsbrev – helt gratis!

Ladda ner appen:

Android eller iOS(Iphone).

Följ på Facebook.

-----

No more pages to load