Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker på mikrobiologilaboratoriet, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, tömmer pollenfällan på sjukhusets tak.
Foto: Pixabay / Pressbild: Johan W Avby

Experten varnar för pollenexplosion i Jönköping

På grund av det kalla vårvädret har pollensäsongen försenats kraftigt i år. Men nu när värmen sakta med säkert börjar infinna sig så kommer pollen fullständigt explodera. Det förutspår Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

– Trädpollenallergikerna kommer antagligen ha det lite jobbigt nu, säger hon till JKPG News.

Redan den 1 mars klev biomedicinska analytikern Marita Skarstedt upp på taket till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping för att mäta säsongens första pollenhalt. Då blåste det kallt och termometern visade på minus åtta grader. Men för att kunna starta pollenkollen som vanligt i början av mars fanns inget annat val än att ge sig upp på taket och tömma pollenfällan.

Därefter mäts pollenhalterna två till tre gånger i veckan till och med augusti.

Det kalla vårvädret har gjort att pollensäsongen är ovanligt sen i år. Men nu när värmen sakta men säkert börjar komma blir det en explosion av pollen, eftersom flera pollenslag blommar på samma gång.

– Det som händer nu är att vi har både al-, hassel-, sälg-, vide- och almpollen. Det är unikt för det här säsongen. Har man flera allergier kan det bli jobbigare än vanligt, säger Skarstedt.

Enligt sjukhusets pollenmätare har man hittills märkt av höga halter av al, måttliga halter av hassel samt låga halter av sälg, vide och almpollen.

– En normal säsong så har både al och hassel blommat över nu, men eftersom det har varit så kallt så finns det i luften just nu, säger Skarstedt.

Dessutom är sannolikheten stor att björkpollensäsongen, som brukar starta i mitten av april, blir extra besvärlig i Jönköping i år.

– Den är lite speciell då den har vartannatårsvariation. Vartannat år är det mycket björkpollen och vartannat år vilar den. Vi hade lite björkpollen förra året, så björkpollensäsongen skulle därmed kunna bli jobbig här i Jönköping i år, säger Skarstedt och fortsätter:

– I Göteborg väntas det däremot bli lite björkpollen i år, så ett tips till allergikerna är att åka till västkusten.

Hur höga halterna blir beror dock mycket på väder och vind.

– Tipset jag kan ge är att läsa pollenprognosen så man vet hur mycket pollen det finns i luften, säger Skarstedt avslutningsvis.

-----

No more pages to load